Méltatlan lehet egy gödi képviselő? Rendkívüli ülést tart ma az illetékes bizottság

Az elmúlt hetekben számos alkalommal tárgyalta az önkormányzat egyes képviselők összeférhetetlenségi és méltatlansági ügyeit.

Elsőnek január 25-én volt napirenden esetleges köztartozás miatt fennálló méltatlanság, ekkor még nem volt nevesítve, hogy ki lehet az a képviselő, aki érintett.

Február 22-én azonban már nevesítették Andrejka Zombort, mint érintett személyt. Andrejka Zombor, ahogy a Térségi Tények is megírta, megválasztásától kezdve több, mint két évig nem szerepelt a köztartozásmentességet igazoló adatbázisban, miközben minden képviselőnek, a megválasztását követő 30. napon belül kérvényeznie kell a felvételét.

Andrejka erről hazudott is, aláírásával politikai és büntetőjogi felelősséget is vállalva azt nyilatkozta, hogy szerepel a köztartozásmentes adatbázisban, ami hazugság volt. Andrejka a vagyonnyilatkozataiban is azt írta, hogy nincs köztartozása, vajon az is hazugság volt?

Április 26-án Lőrincz László összeférhetetlenségi eljárását tárgyalta a bizottság.

Lőrincz László alpolgármester

A mai ülésen egy képviselő méltatlanságának megállapítása iránti javaslat lesz napirenden. Ha tippelni kéne, azt mondanánk, hogy Andrejka Zombor az érintett képviselő, hiszen az Mötv. szerint a köztartozás okoz automatikus méltatlanságot.

Ha bármelyik képviselő megvalósítja az Mötv. szerinti méltatlanságot, akkor sincs biztonságban, ha a valós méltatlansága ellenére a mögötte álló többség azt nem mondja ki, mivel a kormányhivatal kezdeményezheti a leváltását a közigazgatási bíróságnál. Ez a bíróság korábban hat rendbeli joggal való visszaélés miatt már elmeszelte Balogh Csaba polgármestert is – az, hogy ezek után Balogh a helyén maradhatott, az a pletykák szerint az MSZP-hez köthető figurák közbenjárásával sikerülhetett csak.

Sajnos az átláthatóságra folyamatosan fittyet hányó gödi önkormányzatnál április óta nem frissítették a határozatokat, így még az is lehet, hogy egy harmadik szereplő ellen indult egy újabb méltatlansági eljárás.

A két képviselőt levélben kérdeztük, hogy érintettek-e mai ülésen, amint válaszolnak, közzétesszük.

 

Lőrincz László megküldte azt a képviselő-testületi döntést, amelyik megszűntette az ellene indított összeférhetetlenségi eljárást.

itt olvasható: Kt_20220512

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük