Miért vette el a kormány a Samsung-ot Gödtől? 2. rész

Balogh-Csáki-Lucsik háromszög

Az első részben már felfedtük, hogy Balogh Csaba nem volt hajlandó végrehajtani azt az adócsökkentést, amelyet ő maga is megígért a Samsung-nak és amelyre amúgy elfogadott önkormányzati döntés volt. Ezzel nem csak a Samsung-ból befolyó adóbevételt vesztette el, de az összes többi gödi vállalkozást is bünteti, hiszen a gödiek továbbra is 2%-os iparűzési adót fizetnek.

Balogh Csaba 2019. október 14-től Göd Város Polgármestere. 2019. november 1-én feltűnt Gödön Csáki Zsigmond, mai írásunk egyik főszereplője.

Csáki Zsigmond – kizárásáig – a Fidesz politikusa, Heves település fideszes polgármestere és a Fidesz Heves megyei elnöke volt. Tehát Csáki teljesen jól illik a Balogh-Dorosz-Fidesz vonalba.

Csáki Zsigmond

Érdemes megnézni Balogh szakértőjét! Gyors utánanézéssel kiderül, hogy Csáki Zsigmond erősen szélsőséges nézeteket képvisel. Heves polgármestereként rendszeresen, vállalhatatlan hangnemben támadta a hazai kisebbségeket, elsősorban a romákat. Többek között olyanokat mondott, hogy

 • „két éven keresztül 70 millió forintot költenénk programokra, a helyi cigányságra, azért, hogy ne a városi közintézményeket amortizálják le”;
 • „dajdajozás helyett felzárkóztató programok, így mentesíthetjük a várost a cigányságtól”;
 • „védjük meg intézményeinket a cigányságtól”;
 • „nemzetibb érzelmű vagyok azoknál, mint akik félre akarják vezetni Önöket (Jobbik szimpatizánsok – szerk.)”;
 • „nem erre a földre születtek, mert nem erre a földre valók, a cigányok mind bűnözők”;
 • „hogyan számítsunk az együttműködésre, ha a roma kisebbség tagjai a törvényeket sem tartják be?”

Ezen ismert mondatok ellenére Csáki Zsigmond mellett kitartott Balogh Csaba.

Csáki polgármestersége alatt fizetésképtelen lett Heves.

„Adósságrendezési eljárás indult Heves városának önkormányzata ellen, mondta Balázs Ferenc (Fidesz) alpolgármester. Elmondta, hogy a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat saját maga ellen kérte az eljárás megindítását. Az MTI úgy értesült, hogy a város önkormányzati számláit kezelő pénzintézet májusban inkasszót nyújtott be, ami lehetetlenné tette a folyó kiadások teljesítését.Az önkormányzat február 16-án rendkívüli ülésen tárgyalt a 2012-es költségvetés előkészítéséről. Már akkor kezelhetetlen mértékű, kb. 600 millió forintos működési hiányról beszéltek.”

Csákit a polgármesteri székben követő Sveiczer Sándor így nyilatkozott:

„Nem tudjuk, mire ment el a pénz, kinek a zsebébe vándorolt törvénytelenül a szülők befizetése és az állami támogatás! Itt bűncselekmény gyanúja is felmerülhet, ezért feljelentést teszünk az ügyben!”. Szerinte a város megkárosította a szülőket, mert több mint 200 millió forinttal tartozik a közétkeztető cégeknek, miközben az iskolákban, az óvodákban és a bölcsődékben beszedték az ebédpénzt. Ez azonban mégsem jutott el azokhoz, akik az ételt szállítják, csakúgy, mint az állami normatíva, pedig azt is minden hónapban utalja az államkincstár Hevesnek.”

Csáki Zsigmond előszeretettel fektetett kötvényekbe pénzt, azt is mondhatjuk, hogy tőzsdére vitte a közpénzeket. Évekkel a Quaestor Csoport és a Buda-Cash Zrt. bedőlése előtt ez bevett szokás volt az önkormányzatoknál.

Szintén ebben az időszakban tűnt fel Balogh mellett a cégvezetéstől is eltiltott Lucsik János. Balogh Csaba már 2020. március 23-i testületi ülésen javasolta Lucsik Jánost közbeszerzési tanácsadónak. Tehát bőven a különleges gazdasági övezet bevezetése előtt, már Gödön lett volna Csáki, illetve a kétes céges ügyeiről ismert Lucsik, miközben milliárdos közpénzek folytak volna be a településhez, illetve voltak a számláján.

A képviselő-testület akkor még meg tudta akadályozni Lucsik térnyerését.

„dr. Pintér György: A Pénzügyi Ellenőrző, Közbeszerzési és Jogi Bizottság tárgyalta, de nem hozott többségi döntést e tekintetben, nem bizonyult tárgyalásra alkalmasnak az előterjesztés. Felvetődött problémaként a vállalt ár alacsonysága okán való aggódás az esetleges szolgáltatási minőség irányában, vagy tekintetében, és a másik pedig a referencia hiány.”

A veszélyhelyzetben a polgármester egyedül hozhatott döntéseket, ezt a kormány is jól tudta.

Gödön a polgármester váltás idején tele volt a kassza. Kb 3,5 milliárd forint csücsült a város számláján, decemberben érkezett az első jelentős adóbevétel a Samsungtól, majd további 5 milliárd volt várható minden évben. Ez már egy olyan összeg, ami sokak fantáziáját felcsigázhatja. Persze mondhatjuk, hogy pár évvel a brókerbotrány után már nem lehet megpróbálni befektetni egy város pénzét: De, meg lehet. De erről majd később.

Balogh Csaba által benyújtott 2022. évi költségvetési tervezet 2.200.000.000 Ft hiánnyal számol. Balogh Csaba egy olyan költségvetést nyújtott be, amit még ő maga sem szavazott meg.

Összegezve, hogy miért is lehetett szükséges lépés a különleges gazdasági övezet:

 1. Balogh Csaba nem hajtotta végre a testület döntését, nem csökkentette le az iparűzési adót Gödön.
 2. Balogh Csaba átverte a Samsung-ot, nem csökkentette le az iparűzési adót Gödön.
 3. Feltűnt Balogh mellett az a Csáki Zsigmond, aki már adóságrendezésbe vitt egy települést.
 4. Feltűnt Balogh mellett az a Csáki Zsigmond, aki korábban előszeretettel fektette be Heves pénzét.
 5. Feltűnt Balogh mellett a Sólyom Airways Hungary-hez köthető gazdasági érdekcsoporthoz köthető Lucsik János.

 

A sornak még nincs vége, de lassan emészthetővé válik a kormány lépése, hogy miért hozták létre a gödi különleges gazdasági övezetet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük