Miért vette el a kormány a Samsung-ot Gödtől? 1. rész

A megnövekedett akkumulátor piac miatt lett a gödi gyár akkora, amekkora, az eredeti méretet menet közben növelte meg a Samsung.

Így érkezett meg a város a 2019-es önkormányzati választások utáni időszakra.

A polgármester – váltás után több egyeztetésre is sor került a Samsung és Göd vezetése között.

2019 decemberében magas rangú koreai delegáció érkezett Gödre. Az egyeztetések fő iránya az iparűzési adót, az építményadót és a telekadót érintette. A Samsung összesen éves szinten nagyságrendileg 5 milliárd forint adófizetéssel számolt Göd számára, erről szólt a szóbeli megállapodás. 5 milliárd forint nagyságrendileg egy új 24 tantermes iskola, vagy 10 új bölcsőde, vagy 5-6 tanuszoda építési költsége minden egyes évben.

Az önkormányzatnak volt elfogadott hatályos döntése arról, hogy az iparűzési adót, a megállapodásnak megfelelően, leengedi 1,4%-ra. Fülöp Zoltán állítása szerint Balogh Csaba a város nevében ígéretet tett, hogy 2020. januárjában határozatot hoz a város erről az adócsökkentésről. Azonban ilyen előterjesztést Balogh Csaba sem 2020 januárjában, sem azóta nem nyújtott be.

Egyes vélemények szerint ez a megbízhatatlan polgármesteri magatartás, az adócsökkentés elmaradása és a partnerek átverése is hozzájárulhatott a különleges gazdasági övezet kialakításához.

Fülöp állítása szerint „Évi 5 milliárdos adótétel, úgy látszik nem volt elég (Balogh Csabának)”

 

Fülöp Zoltán alpolgármester és Balogh Csaba polgármester

Ezután Balogh Csaba és Fülöp Zoltán egymásnak esett, becsületsértésről, lejáratásról és egymás hazugozásáról szólt a vita. Balogh szerint fikció Fülöp állítása, Fülöp Zoltán viszont tanúkkal és hivatalos tárgyalásokon készült videófelvételekkel is alá tudja támasztani állításait. Azóta nagy csend van, mi szívesen megnéznénk ezeket a felvételeket, szerintem a gödiek is, akiknek bőrét vihette vásárra Balogh Csaba – ha Fülöp állításai a valósak.

A Samsung elvétele és a különleges gazdasági övezet létrehozása kizárólag Balogh Csabának és az ő viselkedésének köszönhető?

A helyzet nem ennyire egyszerű, a további részekben további bizonyítékokat tárunk az olvasók elé, lesznek meglepetések, de Dorosz Dávid barátja, Balogh Csaba mindig főszereplő marad.

 

Az ülésről készült videó itt tekinthető meg. 1:13:20-tól jön az említett rész.

 

Egy gondolat a “Miért vette el a kormány a Samsung-ot Gödtől? 1. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük