Méltatlan lehet képviselői mandátumára Andrejka Zombor?

Andrejka Zombornak már korábban is meggyűlt a baja azzal, hogy ne legyen köztartozása. Az előválasztási kampányban még hazudott is arról, hogy nincs köztartozása, miközben volt neki.

 

Felmerül a kérdés, hogy miként maradhatott önkormányzati képviselő Andrejka Zombor, hiszen a 2019 októberi megválasztását követően egészen 2022 februárjáig nem szerepelt a köztartozás mentes adatbázisban, miközben erre, 30, azaz harminc napja lett volna. Úgy választotta joggal való visszaéléssel Balogh Csaba alpolgármesternek Andrejkát, hogy képviselői mandátumára is méltatlan volt 2020 elejétől kezdve. Miért nem jelezte a NAV az önkormányzatnak Andrejka Zombor köztartozását? Jelezte, csak a momentumos fiókban elsüllyedt?

Most újra bajba kerülhet, hiszen 5 hónapja megint nem szerepel a köztartozás mentes adatbázisban. A Mötv. erről egyértelműen fogalmaz:

Méltatlan az az önkormányzati képviselő a mandátumára:

 

akinek az állammal, önkormányzattal szemben – a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően – köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül – részletfizetés vagy fizetési halasztás esetén az ezt engedélyező határozat rendelkezéseinek megfelelően – nem rendezi;

 

Az önkormányzati képviselő megválasztásától számított harminc napon belül köteles kérelmezni felvételét az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott köztartozásmentes adózói adatbázisba (a továbbiakban: adatbázis). Az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvételére irányuló kérelme benyújtásának hónapját követő hónap utolsó napjáig köteles a képviselő-testületnél igazolni az adatbázisba való felvételének megtörténtét. Amennyiben az állami adóhatóság az adatbázisba történő felvételt követően megállapítja, hogy az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvétel feltételeinek nem felel meg, az adatbázisból törli, amelyről írásban értesíti a képviselő-testületet és a kormányhivatalt.

 

Andrejka Zombor 2023 augusztusa óta nem rendezte köztartozását, ezzel kimerítette a 60 napos türelmi időt.

 

A jogszabály szerint a NAV értesíti mind a képviselő-testületet, mind a kormányhivatalt. Vajon kaptak értesítést a NAV-tól?

 

Vajon miért nem mond le Andrejka Zombor?

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük