Gödnek is kötbért kell fizetnie a fel nem használt földgáz után?

Tavaly szeptemberben az ellenzéki összefogás által vezetett Göd egy rendkívül kedvezőtlen földgáz szerződést kötött. 2100 Ft/m3 közeli világrekord áron vásároltak 500 millió forintért földgázt.

Januárban kiderült, hogy 39 Pest Megyei településsel szemben Göd nem kapott rezsikompenzációt az államtól. Az ezzel összefüggésben álló és közzétett levelezésből sajnos nem derül ki, hogy a minisztérium mire volt kíváncsi. Az viszont kiderült, hogy a válaszlevél pillanatában

  1. Gödnek nem volt érvényes szerződése a közvilágítás villamos energiájára.
  2. Kiderült az is, hogy Göd csak a kötelező önkormányzati feladatokra vonatozó spórolási számítást küldte meg a belügyminisztériumnak, ami a város teljes gázfelhasználásának kb. 60%-a.
  3. A villamosenergia felhasználásra beadott spórlás mértéke 3%.

 

A benyújtott adatokból látszik, hogy a gödi gázfelhasználás 60%-ának 25%-át valóban megtakarították. De ebből nem derül ki, hogy ez mit is jelent a teljes földgáz felhasználásra vonatkozóan. 

A megkötött gázszerződés alapján előfordulhat, hogy már ekkora spórolásnak sem volt értelme, hiszen 12 ezer köbméterrel alámentek a minimálisan fizetendő mennyiségnek. Feleslegesen fagyoskodtak az intézményekben?

A napokban derült ki, hogy több településnek is kötbért kell fizetnie, mivel nem használták fel az előre lekötött gázmennyiséget. Vajon Gödnek is fizetnie kell majd?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük