22 fa kivágását tervezik a gödi Alkotmány utcában – tiltakoznak a lakók

Óriási lakossági felháborodás van amiaat, hogy az Alkotmány utca felújítása 22 fa kivágásával járna együtt. A fák helyére parkolókat terveznek építeni. Göd Város rendelete sem javasolja a fák kivágását az évnek a nyári felén. Arra csak a vegetációs időn kívül ad lehetőséget, kivéve balesetveszély esetén. Balesetveszélyről itt nem beszélhetünk.

Göd Város Önkormányzata Polgármesterének 8/2021. (II. 23.) önkormányzati rendelete a környezetvédelem helyi szabályairól

30.§ (6) Göd város közterületén álló fásszárú növényt kivágni csak a tervezett kivágás időpontját legalább 30 nappal megelőzően, az ezen rendelet 4. számú mellékletét képező formanyomtatványon benyújtott kérelem alapján, kiadott jegyzői határozattal szabad. Fakivágást, faápoló metszést első sorban vegetációs perióduson kívül (október 15. és március 01. között) lehet végezni (kivéve balesetveszély elhárítása).

 

Gödiek facebook csoportban a következő írást tették közzé:

Kedves Gödiek!
Utolsó pillanatos, építő együttgondolkodás reményében is írom le az alábbiakat:
Az Alkotmány utcában június 20-25 között fakivágások lesznek. Ennek az indoklása az, hogy az út páros oldalán parkolóhelyeket alakítanak ki, míg a páratlan oldalon egységesíteni szeretnék a faállományt – a fákon látható jelölések alapján az alábbiakat számoltuk össze: az utca páratlan oldalán: 19 fából 16-ot vágnak ki (ebbe nem számoltuk bele az utca elején található nagyon kicsi 1-2méteres hajtásokat) Páros oldalon: 12 fából 6-ot vágnak ki (a megmaradt fák között javarészt kis termetű, fiatal fák vannak, az utca hátsó felében). Ha jól látjuk, akkor az Alkotmány utca első szakasza egy nagy fa kivételével le lesz tisztítva, a középső szakaszon a páratlan oldalon egy háznyi szakasz kivételével ugyancsak.
Az utca lakói számára meghirdetett lakossági fórumon bemutatott tervek véglegesek voltak, pár elcsúszott, rosszul felvett adattól eltekintve. A fórumon megjelentek kérték, hogy tegyék elérhetővé a terveket (köztük a fakivágási és ültetési terveket), tegyék fel Göd város honlapjára, de ezt a fórum vezetői elutasították. Valaki meg tudja írni, hogy hány fát fognak ültetni, milyen fajtákat, milyen méretűeket és milyen korúakat?
Véleményem szerint pár további parkoló kialakítása nem nyújt megoldást a Huzella iskola forgalomterhelési problémájára és a fák kivágása (még ha akác is) pedig a mostani klímahelyzet idején kisebb öngyilkosság: a városnak eddig a meglévő közterületi növényállomány gondozására sem volt megfelelő erőforrása. Mire számíthatunk újonnan ültetett fák gondozása esetén? Hogyan oldják meg a rendszeres locsolásukat, amelynek hiányában a fák többsége várhatóan elpusztul?
Nagyon tudnánk örülni annak, ha az Önkormányzat behúzná a féket és egy átgondoltabb tervet dolgozna ki olyan szakemberek bevonásával akik segítenének egy jobb megoldást javasolni a Huzella iskola miatti forgalomterhelés enyhítésére.
Van esetleg olyan gödi lakos, aki szakmai segítséget tudna nyújtani az Önkormányzatnak ebben? Remélve, hogy az ÖK nyitott lenne rá? Mi, környéken lakók támogatnánk egy ilyen tervezési folyamatot. Köszönöm mindenkinek a megértését!

Vajda Viktória a körzet képviselője örömmel számolt be a felújítás megindulásáról. Posztjában azt kérte, hogy kérdésekkel nyugodtan forduljanak hozzá. Akinek kérdése van, vagy csak nem szeretné ha kivágnának egy csomó fát, azok keressék a képviselő asszonyt:

vajdaviktoria@god.hu06704242004

forrás: Gödiek FB csoport

Egy gondolat a “22 fa kivágását tervezik a gödi Alkotmány utcában – tiltakoznak a lakók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük