Mit keres Gödön Dorosz Dávid kampányfőnökének barátja és üzlettársa?

Balogh Csaba polgármester a Göd Hangja blogon kelt ki Dorosz Dávid kampányfőnökének, Ádor Zsoltnak a barátja ellen. Dr. Bákonyi László debreceni ügyvéd, MSZP politikus, akinek kétes ügyeit szépen összeszedte Balogh Csaba polgármester. Kérdés, hogy mit keres egy debreceni ügyvéd a gödi önkormányzat környékén.

 

Magánbeszerzett közbeszerző: egy debreceni közbeszerzési tanácsadó története

2020. 08. 06-án Göd Város Önkormányzata szerződést kötött dr. Bákonyi László közbeszerzési tanácsadóval és irodájával, a Bákonyi és Somogyi Ügyvédi Irodával. Első ránézésre is érdekes, hogy vajon miért egy látszólag véletlenszerűen kiválasztott debreceni ügyvéd kap egy ilyen megbízást? Annak körülményeiről nem is beszélve… Reméljük, hogy ebben a cikkben a kedves olvasó talál magának megfelelő magyarázatot a feltett kérdésekre.

Először érdemes magáról a kiválasztásról írni. 2020.08.06-án a megelőző pályázaton nyertes Lucsik János közbeszerzési tanácsadó szerződését a gödi képviselő-testület megszüntette, majd még ezen az ülésen előterjesztette Bákonyit, mint utódot. Pályáztatás nem történt, az eredeti előterjesztésben még más név szerepelt, a közbeszerzési szabályzatnak a kinevezés nem felelt meg, úgyhogy utólagosan azt is gyorsan módosították. Miért volt ilyen sürgős a kinevezés, hogy átírták a szabályokat? Ki is dr. Bákonyi László? Amit találtunk, az alapján pár gazdasági lapnak nyilatkozott a KATA kapcsán és adójogi szakértőként hivatkoznak rá. Ja, meg amúgy a Societas, az MSZP ifjúsági szervezetének OEEB elnöke volt, így 2009-ben 53. helyen szerepelt az MSZP európai parlamenti listáján, 2010-ben pedig 143. helyen az MSZP országgyűlési listáján.

Találtunk azonban más érdekességeket is, ezek pedig legalábbis megkérdőjelezik a képviselőtestületi többség jóhiszemű szándékát a kinevezésnél. Ha valaki Bákonyinak egy kicsit alaposabban utánanéz, megtalálhatja, hogy ügyvezetőként ténykedik egy bizonyos Green River Hajóállomás Kft-nél. Ennek a társaságnak korábbi ügyvezetője Küzmös László, akinek a neve sok gyanús ügynél került már a nyilvánosság elé.

Az Átlátszó által írt cikkben olvashatunk például egy szentendrei ingatlanról, amelyet a Mafracht Kft. (igen, ez a Mahart egy testvérvállalata) építtetett 2014-ben, elmondásuk szerint nagyjából 200millió forintból, amelynek 20%-a (41.628.159 Ft) KMOP pályázat segítségével, tehát EU-s támogatásból származott. Ezután a Mafracht egy új céget alapított, a Green River Hajóállomás Kft-t, amibe apportként 179.000.000 forintos áron került át az ingatlan. A Green River minden kötelezettséget átvállalt, ezzel azt is, hogy a telek után bérleti díjat fizet, mivel a ház az övék, a telek azonban az önkormányzat tulajdonában áll.

Mint minden hasonló pályázatnál, kötelesség a pályázatban kiírt időtartam erejéig a pályázatban meghatározott szolgáltatásra használni egy ingatlant. Mivel az épület hivatalosan az arra hajózó személyeknek szolgálati lakásként és irodai funkciót ellátó helyként került megépítésre, a pénzt erre vették fel, ezért 2019-ig, a pályázatban megjelölt 5 év lejártáig ilyen minőségben kellett működnie. Csakhogy ennek megvalósulására bizonyítékok nincsenek. 2016-ban nyilatkozta a Mafracht ügyvezetője, hogy amerikai turistákat szállító hajók fognak érkezni, az irodai bútorokat már megrendelték, a hajózó személyzetnek pedig oktatást biztosít majd az épület. A beígért amerikai turisták viszont sosem érkeztek meg.

Ehhez képest viszont 2019-ben az ingatlant luxusházként kezdték árulni. A kikiáltási ár nem kevesebb, mint 1.000.000.000 forint volt, amely az ötszöröse az eredeti, 2014-es építési költségnek. Azt is írják, hogy az 531 m2-es ingatlan mellett 1010 m2 telek jár az épülethez, amely, emlékezzünk vissza, amúgy a szentendrei önkormányzat tulajdona, így erre az ingatlan tulajdonosának bérleti díjat kell fizetni. Kellemetlen.

Amikor 2019-ben a hirdetés elkészült, már dr. Bákonyi László volt a Green River Hajóállomás Kft. ügyvezetője. Mindenki vonja le ebből a megfelelő tanulságot.

Nem csak ez az egy ügy van, amely Bákonyihoz és Küzmöshöz kötődik. A Get Work Trend Kft. 2019 elején került a 24.hu célkeresztjébe. A cég korábbi és későbbi ügyvezető igazgatója, a cégcsoport vezetője Küzmös László. Testvérvállalatának, a Get Work Szolgáltató Iskolaszövetkezetnek ügyvezetője pedig nem más, mint dr. Bákonyi László.

A Henkel gyárba közvetített dolgozók az újságíróknak kifejtették, hogy a Get Work Trend Kft. lefölözi a juttatásaikat. Míg a 2018-as minimálbér 149.000 forint volt, ők a három műszak miatt járó 30%-os pótlék és a havi 7500 forintos jelenléti bónusz mellett is csak havi nettó 120-130 ezer forintot visznek haza. A Henkel által alkalmazott dolgozóknak járó juttatásokat nem kapják meg, például a 13. és 14. havi bért, az évi 700.000 forintos cafeteria juttatás helyett évi 70.000 forintos cafeteriát kaptak csak. A gyárban egyébként a kollektív szerződés alapján heti 68 óra munka lehetséges, tehát öt nap 12 óra, plusz egy hatodik nap 8 órás munkaidő.

Mint láthatjuk, Bákonyi László személye körül több kérdőjel is lebeg. Bár találgatások vannak, hogy Lukácsi Bálint szintén szocialista múltjából ismeri, így általa érkezett, de ezt a felvetést megerősíteni nem tudjuk. Hogy miért kellett hirtelen és erőből átvinni a testületen a kinevezését? Fogalmunk sincs. Ami viszont biztos: egy pályáztatáson lehetett volna jobb jelöltet is találni.

Balogh Csaba

 

A polgármester úr utolsó bekezdésében tévedett csak. Lukácsi sosem volt MSZP-s. LMP-s jelölt volt, így nem is ismerhette Bákonyit. Dr. Bákonyi László Dorosz Dávid barátiköréhez tartozik. Korábbi cikkünkben mi is írtuk arról, hogy az egész csapat Bangóné gazdasági körét erősíti.

Bákonyi Lászlót miért tűri meg Balogh Csaba, miért nem bontja fel a szerződését, ha ilyen csúnya dolgokat tud róla, ahogy miért tűri meg a szintén kétes ügyeiről megismert Garai Győzőt a TESZ élén?

Ádor Zsolt és Bákonyi László egy buliban

 

forrás: godhangja.blog.hu

Egy gondolat a “Mit keres Gödön Dorosz Dávid kampányfőnökének barátja és üzlettársa?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük