Novemberi pártreferenciák az Idea Intézet mérései szerint

Első körben érdemes tisztázni, hogy az ellenzéki összefogás 2022-es megsemmisítő vereségét megelőző hetekben az Idea Intézet saját mérését úgy kommentálta, hogy „a teljes népesség vonatkozásában a Fidesz−KDNP listája 2, míg az ellenzéké 3 százalékponttal emelkedett, így a két versengő politikai erő között újra nyílttá vált a küzdelem.” Az ellenzéket jóval erősebbnek mérték, mint a valódi támogatottsága volt.

A most közreadott számokból látszik, hogy a Fidesz-KDNP előnye jelenleg behozhatatlan. Az ellenzéki összefogás 6 pártja közül 4 párt támogatottsága szinte nulla, egyedül a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom az, amelyre valós társadalmi igény mutatkozik. A másik négy párt egyáltalán nem hozna szavazót, ezért nincs is szüksége a DK-nak és a Momentumnak rájuk. Donáth Anna terve a letisztult ellenzéki oldalról már 2024 nyarán megvalósulhat.

A Jobbik mélyrepülése és „eleszdéesedése” megállíthatatlannak látszik. Amíg a Jobbik a megszűnés határára került, addig a romjain felépült Mi Hazánk Mozgalom és a Jakab Péter által alapított A Nép Pártján Mozgalom közösen több, mint 10%-os biztos szavazót tudhat maga mögött, úgy, hogy Vona Gábor új pártját nem mérte külön az Idea Intézet.

Az elmúlt hónapokban egyik ellenzéki párt sem tudta hibahatárt meghaladóan növelni saját táborát, így a Fidesz és az ellenzéki közötti távolság állandósulni látszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük