A fenntarthatóság és a közétkeztetés ökológiai lábnyomának csökkentése végett, skandináv példákat alapul véve újítja meg iskolai szolgáltatását a Hungast. A DÓHSZK a Radnótis diákokat és szüleiket már értesítette is az átállásról, ami jövő év elején el is indul.
A Hungast tájékoztatásában kiemelte, hogy „a jelenlegi számok sajnos aggasztó képet mutatnak, hiszen a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek húsz százalékából keletkezik hulladék.”
A Hungast a lehetséges megoldások vizsgálatába kezdett, melyek közül a skandináv példából kiindulva megkezdte a hazai közétkeztetésben szinte forradalminak tekinthető svédasztalos tálalás bevezetésének előkészítését.
A próbaidőszak nagyon biztató eredményeket hozott, ugyanis a fogyasztók pozitív fogadtatása mellett az élelmiszer-hulladék is jelentős mértékben csökkent: a normál tálalás rendszeréhez képest fele annyi étel került a szemétbe.
Mit jelent a svédasztalos tálalási mód a gyakorlatban?
- Több választási lehetőséget biztosítanak, hogy biztosan megtalálja mindenki a számára kedvelt ételt
- A fogyasztó dönti el, hogy miből mennyit és milyen sorrendben szeretne fogyasztani, egyetlen feltétel az, hogy az étkezés befejezésével üres legyen a tányérja, ne kelljen a megmaradt ételt kidobni
- Akár többször is szedhet az ételekből, sőt javasolják, hogy inkább szedjen többször keveset, mint elsőre túl sokat.
- Az étterem minimális átrendezése mellett természetesen felügyeletet biztosítanak a projekt teljes időtartama alatt, illetve folyamatosan mérik a felszolgált és a megmaradt ételek mennyiségét.
Hol tartanak most a projekttel?
Az első pozitív eredményeket követően a hatásvizsgálat részeként a pilot programot országosra kiterjesztett formában folytatják tovább: szolgáltatási területeiken újabb, összességében 19 intézményt vonnak be a projektbe azzal a céllal, hogy a végleges formában történő bevezetés minél hatékonyabb lehessen.
A Radnóti Miklós Gimnáziumban 2024. január 1-jétől a gyerekek úgynevezett szabadszedéssel döntik el, hogy a választott ételekből mennyit szeretnének szedni, esetleg megkóstolják-e a másik menüt is, vagy kérnek-e repetát.
Az A/B menü választása továbbra is fontos marad, hogy a szabadszedés mellett is az igényelt menüből a megfelelő mennyiséggel készüljön elő a szolgáltató.
képek: hirkapszula.hu