Szabadszedéses, azaz svédasztalos menzává alakul a Dunakeszi Radnóti konyhája

A fenntarthatóság és a közétkeztetés ökológiai lábnyomának csökkentése végett, skandináv példákat alapul véve újítja meg iskolai szolgáltatását a Hungast. A DÓHSZK a Radnótis diákokat és szüleiket már értesítette is az átállásról, ami jövő év elején el is indul.

 

A Hungast tájékoztatásában kiemelte, hogy „a jelenlegi számok sajnos aggasztó képet mutatnak, hiszen a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek húsz százalékából keletkezik hulladék.”

 

A Hungast a lehetséges megoldások vizsgálatába kezdett, melyek közül a skandináv példából kiindulva megkezdte a hazai közétkeztetésben szinte forradalminak tekinthető svédasztalos tálalás bevezetésének előkészítését.

 

A próbaidőszak nagyon biztató eredményeket hozott, ugyanis a fogyasztók pozitív fogadtatása mellett az élelmiszer-hulladék is jelentős mértékben csökkent: a normál tálalás rendszeréhez képest fele annyi étel került a szemétbe.

 

Mit jelent a svédasztalos tálalási mód a gyakorlatban?

  • Több választási lehetőséget biztosítanak, hogy biztosan megtalálja mindenki a számára kedvelt ételt
  • A fogyasztó dönti el, hogy miből mennyit és milyen sorrendben szeretne fogyasztani, egyetlen feltétel az, hogy az étkezés befejezésével üres legyen a tányérja, ne kelljen a megmaradt ételt kidobni
  • Akár többször is szedhet az ételekből, sőt javasolják, hogy inkább szedjen többször keveset, mint elsőre túl sokat.
  • Az étterem minimális átrendezése mellett természetesen felügyeletet biztosítanak a projekt teljes időtartama alatt, illetve folyamatosan mérik a felszolgált és a megmaradt ételek mennyiségét.

Hol tartanak most a projekttel?

Az első pozitív eredményeket követően a hatásvizsgálat részeként a pilot programot országosra kiterjesztett formában folytatják tovább: szolgáltatási területeiken újabb, összességében 19 intézményt vonnak be a projektbe azzal a céllal, hogy a végleges formában történő bevezetés minél hatékonyabb lehessen.

 

A Radnóti Miklós Gimnáziumban 2024. január 1-jétől a gyerekek úgynevezett szabadszedéssel döntik el, hogy a választott ételekből mennyit szeretnének szedni, esetleg megkóstolják-e a másik menüt is, vagy kérnek-e repetát.

Az A/B menü választása továbbra is fontos marad, hogy a szabadszedés mellett is az igényelt menüből a megfelelő mennyiséggel készüljön elő a szolgáltató.

 

 

képek: hirkapszula.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük