Ha 30 millióért árulják, akkor 29,6 millióról készül értékbecslés?

Az előző, 2023. márciusi rendes ülésen került a képviselők elé a golfpálya utolsó magánkézben lévő területének lehetséges megvásárlása.

Az eladó 30 millió forintért kínálta megvételre a helyivédelem alatt álló 8000nm-es területet.

A Szilágyi László vezette önkormányzat értékbecslés készítésére kérte fel a jegyzőt.

Az értékbecslés elkészült. Az értékbecslő szerint egy védett – azaz szinte mindenre alkalmatlan – 8000nm-es szántó, erdő besorolású ingatlan értéke 23.296.000 Ft + áfa, azaz 29,6 millió forint, ez az összeg annak tükrében izgalmas, hogy 30 millióért adná el a területet a mostani tulajdonos. Azaz az értékbecslő 3700 Ft/nm árra értékelte a szántó, erdő besorolású, amúgy védett területet.

 

Ha megnézzük a gödi árakat, akkor azt látjuk, hogy

  • Alsógödön 29,9 millióért 23.717nm-es telket árulnak, ez 1260Ft/nm.
  • Felsőgödön 34,9 millióért 17.500nm-es telket árulnak, ez 2000Ft/nm.
  • Felsőgödön 29,9 millióért 17.985nm-es telket árulnak, ez 1670Ft/nm.

 

Látható, hogy a gödi külterületi telkek valódi piaci ára – a nem védett, azaz használható területek esetén – nem drágább, mint 2000Ft/nm. Az értékbecslőnek mégis sikerült 3700Ft/nm-es árat piaci árként meghatároznia.

Az előző ülésen már Vajda Viktória képviselő asszony felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy fura történések vannak az ingatlan körül.

Markó József: A golfpályából van egy kb. egy hektáros terület, amelyet az Önkormányzat megvenne. A mostani tulajdonos eladja nekünk ezt a területet, akkor, ha a Pázmány utcai teleknél van lehetősége indulni, megvenni, pályázni. Ha nincs, akkor a golfpályán lévő területet sem adja el, tehát ezt kettőt egyben kell kezelni. Ez két külön aktus, mert ez egy vétel és egy eladás, így tessék értékelni ezt az összefüggést. Nem csak arról van szó, hogy adunk egy telket önmagában, hanem arról, hogy megvehetünk egy másikat.

 

Vajda Viktória: Az előterjesztésekből ez nem derült ki, hogy ezt a feltételt szabta az eladó, nem szerepel sem az ő levelében, sem az előterjesztésben, a Bizottságon (VKB) sem hangzott el. Nem értem, hogyan merült föl. Eleve más az eladója a golfpályaterületnek, és más az, aki vételi ajánlatot tett a Pázmány utcai telekre. Hogyan kapcsolódnak össze ezek az ügyek, kik ezek az emberek, és hogyhogy egészen véletlenül pont egyszerre érkezett vételi és eladási ajánlat, és ezt nekem honnan kellett volna tudnom?

 

Szilágyi László: Ez egy elszólás volt, én azt gondolom. Benne van a kérelemben, hogy ez két külön személy, illetve az egyik cég, a másik magánszemély.

 

Vajda Viktória: Akkor miért beszélünk arról, hogy ez a feltétele az eladásnak, vagy a golfpályaterület megvételének? Markó József úrnak, ha van erről információja, kérem, ossza meg a testülettel, hogy úgy tudjunk döntést hozni, és írásbeli információt szeretnék kérni.

 

Markó József: A konkrét információt alpolgármester úr mondta a beszélgetés elején.

 

Vajda Viktória: Alpolgármester úr miről tud?

 

Szilágyi László: Arról tudok, hogy az egyik egy cég, a másik egy magánszemély, aki megvásárolná. Hogy mögöttük van-e bármilyen összefonódás, arról én nem tudok, de az jó, ha a golfpálya megvásárlására lehetőséget biztosítanak. Nem tudom, hogy mögöttes szándék, vagy összefonódás vane, de szerintem a golfpályát meg kell vásárolni. A Pázmány Péter utcai telekkel az Önkormányzat nem tud mit kezdeni, és ha „becseréljük” egy golfpályára, ami egy jobb helyszín, és a gödiek érdekét szolgálja, az jónak tűnik.

 

Vajda Viktória: Szerintem fontos kérdés lehet a golfpálya eladásával kapcsolatban, hogy elővételi jogunk van.

 

Giczy-Balla Zsuzsanna (főkertész): A természetvédelmi törvény valóban elővásárlási jogot biztosít a települési önkormányzatoknak a helyi jelentőségű természetvédelmi területek eladása, vétele esetén, ezt meg kell vizsgálni hivatali szinten. A terület besorolása egyébként helyi természetvédelmi terület mint gödi homokpusztagyep.

 

Az önkormányzatnak valóban elővásárlási joga lett volna, valamiért mégsem tudtak erről a képviselők. Március 30-án ezzel kapcsolatban a következő kérdéseket tettük fel a jegyző úrnak. Sajnos a mai napig nem érkezett még válasz.

 

A földforgalmi törvény alapján a megyei földhivatal megküldi a föld fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjének az aláírt adásvételi szerződést, aki gondoskodik arról, hogy az adásvételi szerződés felkerüljön 60 napra az polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára.

  • Megküldte-e a megyei földhivatal Gödnek a 025/6 ingatlanra vonatkozó dokumentumokat kifüggesztésre?
  • Ha megküldte, mikor, mettől meddig volt kifüggesztve?
  • Ha nem küldte meg, akkor tesz-e a jogi lépéseket a hivatal vagy az önkormányzat?
  • Ha ki volt függesztve, akkor miért nem tudott a vásárlási lehetőségről az önkormányzat, úgy, hogy az ön felelőssége és feladata a kifüggesztés biztosítása?

 

Így állunk most, ha megérkezik a hivatal válasza közzétesszük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük