33 ezer forint levonás két órás sztrájk miatt

A Szabad Európa számolt be arról, hogy a Dunakeszi Tankerületi Központ alkalmazásában álló pedagógustól 33 ezer forintot vont le a tankerületi központ, mert részt vett október 5-én egy két órás sztrájkban.

Dunakeszi Tankerület beletartozik abba a 11 tankerületbe, ahol a tankerület igazgatója egymaga több jutalmat vett fel, mint az alá tartozó összes pedagógus együttvéve.

 

Szabóné Forgács Gabriella Tankerületi Igazgató (forrás: Dunakanyar Régió)

 

Az érintett Pest megyei pedagógus 25 éve van a pályán, matematikát és informatikát tanít középiskolában. Október 5-én részt vett egy tiltakozó akcióban a városukban több tanárral, diákkal és szülőkkel.

A tankerület felé két óra sztrájkot jelentett le, a bérpapírján azonban megdöbbenve vette észre, hogy több mint 33 ezer forintot vont le a fizetéséből a Dunakeszi Tankerületi Központ. Nem érti, hogy jött ki ekkora összeg, miközben a túlóráit bruttó négyezer forinttal számolják. Panaszával a PDSZ-hez fordult, érdeklődött a sztrájkalapról, mert, mint írta, neki minden fillér számít, és ha ennyivel csökkentik a fizetését, akkor nem tud további sztrájkot vállani.

A sztrájktörvény szerint a sztrájk miatt kiesett munkaidőre, eltérő megállapodás hiányában, a dolgozót díjazás és egyéb juttatás nem illeti meg – ismertette Nagy Erzsébet. A PDSZ ügyvivője szerint néhány helyen van eltérő megállapodás, ami arról szól, hogy sztrájk miatt nem vonnak le pénzt a tanároktól. Ahol ilyen nincs, ott csak a sztrájk miatt kiesett munkaidővel csökkentheti a munkaadó a fizetést.

Nem lehet olyat se tenni, amivel a tankerületek még a tiltakozási hullám elején fenyegettek, hogy egy óra sztrájkért másfél órát vonnak le, mert a kiesett felkészülési időt is beleszámítják – mondta Nagy Erzsébet. Olyan is előfordult, hogy a lejelentett 1 óra 20 perc sztrájk helyett két órát vontak le, arra hivatkozva, hogy a bérszámfejtő program nem képes perceket levonni. Úgy tudja, hogy ez nem igaz, lehetséges, mert ilyenre is volt példa ugyanazzal a programmal.

A már említett 33 ezres levonás olyan hatalmas összeg, amely szerinte sehogy sem jöhetett ki, még akkor sem, ha az egész napot levonták volna. Ez jogellenes, a pedagógus számíthat a PDSZ jogsegélyszolgálatának segítségére és a sztrájkalapból kompenzációra – tette hozzá.

A PDSZ ügyvivője szerint az is jogellenes, hogy a tanároknak küldött bérjegyzékek nem felelnek meg a Munka törvénykönyve előírásainak, amely szerint a munkavállaló számára egyértelműen jelölni kell a dokumentumban a különböző tételeket. Ez nem valósul meg a sztrájkolók esetében, nincs tételesen leírva, hogy miért mennyit vontak le, csak azt látja a pedagógus, hogy mennyivel kevesebb a végösszeg az alapilletményénél – mondta.

Azok a tanárok, akik hasonlóan gyanúsan jogszerűtlen levonásokat tapasztalnak, forduljanak a PDSZ-hez, mert a szakszervezet felveszi a kapcsolatot az adott tankerülettel, és utánajár az ilyen eseteknek – mondta Nagy Erzsébet, hozzátéve, hogy a tiltakozások miatt fizetéslevonást szenvedő pedagógusok az Oktatással a Demokráciáért Alapítványtól kaphatnak kompenzációt a sztrájkalapból.

A PDSZ ügyvivője szerint minden formában próbálják ellehetetleníteni a sztrájkot, például ilyen módon is, hogy a tanárok fizetéséből a törvény által meghatározott mértéknél nagyobb összegeket vonnak le. Teljesen nyilvánvaló, hogy ezzel a pedagógusok kedvét próbálják elvenni a sztrájktól – mondta Nagy Erzsébet.

forrás

borítókép: Édrien Photography

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük