133%-kal drágábban épít utat Göd, mint Dunakeszi – megérkeztek a hivatalok válaszai

Korábban beszámoltunk arról, hogy ugyanazon a pályázaton egy időben indult és nyert Dunakeszi és Göd. Dunakeszin jóval olcsóbban épült meg a Kiserdő utca, mint Gödön az Alkotmány utca.

Megérkeztek a hivatalos válaszok mindkét településtől.

Dunakeszin annak ellenére volt jóval olcsóbb a kivitelezés, hogy számos új műtárgy is beépítésre került, miközben Gödön egyetlen egy ilyen nem került telepítésre. Dunakeszin annak ellenére tudták alacsonyabban tartani az árat, hogy Göddel szemben 6-szor hosszabban cserélték a pályaszerkezetet is. Mindkét helyen a Penta, vagy a Penta alvállalkozója volt a kivitelező, tehát ebben nincs különbség.

 

Nézzük a kapott hivatalos adatokat:

 

 

Dunakeszi Kiserdő utca

Göd Alkotmány utca
hossz478 méter205 méter
szélesség6 méter5,5 méter
pályaszerkezet csere137 méter21 méter
pályaszerkezet csere százalékban a teljes hosszhoz képest28,7%10,2%
új aknafedlap20 db0 db
új víznyelőrács13 db0 db
össz négyzetméter28681127
össz költség80 333 770 Ft41 906 624 Ft
költség / négyzetméter28 010 Ft

37 184 Ft

 

Az Alkotmány utca felújítását és árazását a veszélyhelyzet alatt egyszemélyben Balogh Csaba polgármester hagyta jóvá. Balogh Csaba döntése után egyetlen egy alkalommal sem került a képviselő-testület elé az Alkotmány utca, egészen a múltheti rendkívüli ülésig.

Balogh Csaba Göd Város Polgármestere

Elmondhatjuk, hogy úgy került többe a gödieknek a kivitelezés, hogy a műszaki tartalom is alulmaradt az olcsóbb dunakeszivel szemben.

A gödi képviselő-testület legutóbbi rendkívüli ülésen zárt ülésen?!? tárgyalta az Alkotmány utca felújításával kapcsolatos szerződés módosítását. Nem cáfolta, de nem is erősítette meg a hivatal, hogy további pénzek kerültek átcsoportosításra, elképzelhető, hogy tovább drágulhat a már amúgy sem olcsó kivitelezés.

Ha a Dunakeszi árakat plusz az erősebb műszaki tartalmat alkalmazták volna Gödön is, akkor megúszta volna a költségvetés 31,5 millió forintból. 1,7 milliárdos hiány mellett nem spórolni kéne? Vajon mire mehetett a megmaradt 10 millió forint??? A tippeket kommentben várjuk.

 

Göd Alkotmány utca
Dunakeszi Kiserdő utca

 

3 gondolatokat “133%-kal drágábban épít utat Göd, mint Dunakeszi – megérkeztek a hivatalok válaszai

  1. Fölháborító, hogy a képviselő-testület (benne a Fidesz-frakcióval), úgy tűnik, nem vizsgálja kellő szigorral ezt az ügyet (sem), nem gyakorol hathatós ellenőrzést-elszámoltatást a polgármester egyszemélyi döntései fölött és nem hozza nyilvánosságra az érdemi-elvi álláspontját. Véleményem szerint a Fidesz gödi elnökének, képviselőnek és botcsinálta tanácsnoknak (?!), Markó Józsefnek mindenekelőtt ilyen esetekben kellene nyomatékosan hallatnia a szavát, ahelyett, hogy az üléseken – az okos telefonja önfeledt kapirgálása mellett – ejnye bejnyék kíséretében jól elkvaterkázik Balogh Csabával. Mindezt tapasztalva jogosan merül föl a kérdés, vajon alkalmasint miféle alkuk, érdekek húzódhatnak meg a háttérben, melyekről a nyilvánosság nem értesülhet? Kiváltképp annak tükrében lehet érdekfeszítő e kérdés, hogy a Fidesz-frakció mereven ellenzi a testület föloszlatását, annak ellenére, hogy a működése eredményeként is az idei költségvetési hiány immár 1,7 milliárd Ft, s a lakosságot újabb és újabb terhekkel kínálják meg, a pazarlásgyanús ügyleteknek pedig mintha nem lenne gátja.

  2. Pontos műszaki tartalomról van valami infó? Mert ezek a számok így magukban túl sokat nem mondanak. Kellene tudni, hogy ez csak aszfaltcsere/új aszfalt vagy pl. földmunka is volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük