Vélemény cikk – európai bírósági döntések

Ez egy vélemény cikk, nem a szerkesztőség álláspontját képviseli.

 

Egy nap, két európai bírósági döntés Magyarországról

 

A kettőt érdemes kontextusban nézni, mindkettő külön-külön is érdekes és szomorú, de egymás mellé téve, úgy, hogy ugyanazon a napon születtek inkább szürreálisnak mondható.

Karsai Dániel, eutanáziát érintő beadványát elutasította a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága. Az emberi jogok ügyében eljáró nemzetközi bíróság kijelentette Magyarországnak joga van arra, hogy fenntartsa az asszisztált öngyilkosság abszolút tilalmát. Magyarul kimondta az emberi jogok megóvásáért tevékenykedő nemzetközi bíróság, hogy hazánkban, ha gyógyíthatatlan betegségben szenvedsz nem halhatsz meg, akkor amikor akarsz. A mindenkori magyar állam életben tart, akkor is, ha te ezt nem akarod. Születtél volna Svájcba, Hollandiába, Luxemburgba, Spanyolországba vagy Németországba, de még a kommunista Kubában is engedélyezett az eutanázia.

Szintén ma hozott döntést egy másik nemzetközi bíróság. Az Európai Bíróság 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós menekültügyi jogszabályok rendkívül súlyos megsértése miatt. Az Európai Bíróság azzal vádolja Magyarországot, hogy rendszeresen figyelmen kívül hagyja az uniós menekültügyi szabályokat, és hogy olyan jogsértést követett el a magyar kormány, amely precedens nélküli – írja a Euronews.

Megbüntették Magyarországot, mert a schengeni határokat őrzi, és egy biztonságos országból érkezőket nem tekint menekülteknek. Arról nem beszél az Európai bíróság, hogy jelenleg hivatalosan 65 ezer ukrán valódi menekült él Magyarországon.

Szóval egy napon kimondta egy európai bíróság, hogy a magyar állam helyesen jár el, mikor nem engedi szabadon meghalni a gyógyíthatatlan állampolgárait és kimondta, hogy a magyar állam jogszabályokat sért, mikor a migránsokat nem engedi be szabadon az EU területére.

 

Kimondhatjuk, hogy az európai bíróságok szerint Karsai Dániel emberi jogai felett a magyar állam jogosan gyakorol hatalmat. De ha egy bevándorló afrikai vagy ázsiai személyt ellenőríznek a magyar hatóságok, akkor már jogtiprást követnek el. Azaz egy bevándorló afrikai, ázsiai személynek több joga van, mint Karsai Dánielnek Európában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük