Teljes ellenzéki összefogás esetén is magabiztosan nyert volna a Fidesz-KDNP Dunakeszin

Hónapokkal az önkormányzati választás előtt összeveszett az ellenzék Dunakeszin. A DK-LMP-MSZP-Párbeszéd szövetség és a Momentum-Jobbik szövetség nem bírt megegyezni egymással. Ezzel kvázi előre odaadták a várost a regnáló kormánypárti vezetésnek.

 

A vasárnapi számok azt mutatják, hogy ha legyőzik az egymás iránt érzett ellenszenvüket, és egy csapatként indulnak, akkor se szerepeltek volna jobban.

 

Dióssi Csaba, a választók közel kétharmadának támogatásával vághat neki a negyedik polgármesteri ciklusának. Idén több, mint 3000 fővel voksoltak rá többen, mint 2019-ben, ez közel 5%-os támogatottság növekedés, pedig már 2019-ben is bőven 50% felett volt.

 

A tíz egyéni körzetből egy kiesik, mivel a 6-os körzetben a független Hircz Tamás legyőzhetetlen. A fennmaradó 9 körzetben a regnáló fideszes képviselők mindegyike 50% felett szerzett, azaz akkor is biztosan nyertek volna, ha csak egy ellenzéki jelölt indul ellenük.

Juhos Márton új képviselőként is közel 50%-t szerzett, de ő kicsivel alatta maradt, így papíron ezt a körzetet megnyerhette volna az ellenzék, azaz tízből egyet.

 

A szét esett ellenzéki szereplés Dunakeszin kétharmados Fidesz győzelmet hozott, 15-ből 10 mandátumot szereztek a kormánypárti jelöltek, 2 jutott a DK-nak. A többi bejutó listás képviselő civil egyesület színeiben szerzett mandátumot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük