Az ország legmagasabb bölcsődei hozzájárulását vezették be Gödön?

A gödi családok fizetik meg a városvezetés alkalmatlanságát? Feltehetően az ország legmagasabb bölcsődei hozzájárulását vezették be Gödön.

67.000 forint lehet egy gödi gyerek bölcsődei ellátása, erről döntött a képviselő-testület, amiből 44 ezer forint a térítési díj mértéke.

Dunakeszin nincs térítési díj, míg Sződligeten Juhász Béla polgármester úr tájékoztatása szerint még nem született döntés arról, hogy az újonnan épített bölcsőde esetén egyáltalán kérnek-e majd térítési díj hozzájárulást a szülőktől.

Vajon miért kerül  havi 44 ezer forintba a családoknak Gödön az, ami Dunakeszin ingyenes?

A gödi képviselő-testület 2022. június 30-án, Lőrincz László alpolgármester úr egyszemélyes tartózkodása és Dr. Pintér György bizottsági elnök úr hiányzása mellett egyhangúan fogadta el Kármán Gábor aljegyző előterjesztését a bölcsődei díjak brutális és értelmetlen emeléséről.

Kármán Gábor aljegyző szerint Gödön kirívóan „alacsonyak” voltak a térítési díjak.

Az előterjesztő alátámasztásul egészen Taksonyig „utazott”, ahol 1430 forintos napidíjat fogadott el a testület. Igaz azt már nem olvasta el Kármán Gábor, hogy a taksonyiaknak ez a díj maximum 715 forint. Ez a 715 forint a megemelt gödi hozzájárulásnak csupán 35%-a.

Kármán Gábor példaként hozza fel még Veresegyházat is, ahol 100 ezer forintos nettó jövedelemnél 23.100 forintot kell fizetnie egy családnak étkezéssel együtt a bölcsődei ellátás után. Gödön ez 67 ezer forint is lehet.

Gödöllőt szintén példaként említi Kármán Gábor aljegyző. Azonban 100.001 forint / fő esetén Gödön 2000 forintot kell naponta fizetni, addig Gödöllőn 800 forintot, azaz a gödi díjak 40%-t.

Azt is elmondta Kármán, hogy a szülők többsége vagy a legalacsonyabb sávba esik, vagy játszva kifizetik a maximális díjat is. Számoljunk egy kicsit.

Vegyünk egy szokásos példát: gyermekét egyedül nevelő fiatal gödi tanárnő bértábla szerinti jövedelme 312 ezer forint bruttó, minden adókedvezménnyel együtt ez nettó 207.500 forintot jelent, azaz a két fős család egyfőre eső jövedelme 103.750. Ezért a tanárnőnek havi 44.000 forint térítési díjat kell fizetni a bölcsődei ellátásért, de mivel a gyermek eszik is így a költségeik elérhetik a havi 67.000 forintot. A nettó 207.500 forintból máris csak 140 ezer forintjuk marad az adott hónapra.

A gyermekét egyedül nevelő gödi tanárnőnek egy nevelési évben (10 hónap) 440 ezer forintot kell fizetnie a bölcsődei ellátásáért. Barátnőjének, aki tőle 4 km-re Dunakeszin lakik ingyenes járhat a gyermeke bölcsődébe. Mi ez, ha nem embertelen lépés?

Miért bünteti az önkormányzat a gödi családokat, miért fizetik feltehetően Magyarország legdrágább bölcsődei térítési díját a gödiek?

Szeptember 8-án közmeghallgatást tart az önkormányzat, meg lehet kérdezni, hogy miért kell Gödön közel fél millió forintot fizetni évente azért, ami a Dunakeszin ingyenes.

 

kiemelt kép: hellobaby.hu

2 gondolatokat “Az ország legmagasabb bölcsődei hozzájárulását vezették be Gödön?

  1. Lehet mondani, hogy ez a brutális sarcolás is a városvezetés alkalmatlanságának a következménye, amennyiben abba az ezt megszavazó képviselő-testületet (benne a Balogh Csaba polgármesterrel újabban – úgymond – konstruktív ellenzékként viselkedő Fidesz-frakciót) is bele értjük. Vagyis mondjuk ki! A testület feloszlatását önérdekből akadályozó helyi Fidesz (élén Markó Józseffel) végül is cinkos együttműködést vállal a momentumos-DK-s városvezetéssel, s ennek „eredménye” az alkalmatlanságuk-elvtelenségük következményeinek a lakosságra való hárítása.

    1. A fenti bejegyzésem is valószínűleg szerepet játszhatott abban, hogy igen nagy megtiszteltetés ért. A még nem bukott, egykori momentumos Balogh Csaba polgármester letiltott a facebook-oldaláról, s most követte őt a Gödiek-csoport. Az értesítés szerint „ez a tartalom (számomra) jelenleg nem érhető el. Ez általában olyankor fordul elő, amikor (a bejegyzést, a posztolót) a tulajdonosa csak kisebb csoportnyi emberrel osztotta meg, megváltoztatta a láthatóságát, vagy törölték” . Szerfölött kíváncsi lennék arra, hogy ki a tulajdonosa a Gödieknek. Csak nem – a rossz nyelvek szerint – a már bukott polgármester, Markó József? Ha így van, s összenőtt, ami összetartozik, azzal nyugtathatom a vélemény-nyilvánítás szabadságáért élő-haló két urat (elnézést az esetleges sértésért), amit az aradi kurva mondott az őt vegzáló rendőrkapitánynak: Maga már rég nem lesz itt kapitány, amikor én még mindig a sarkon leszek. Mellesleg az akkor még elvtárs Markó már 1990-ben kiadta az ukázt – „Ezt a Menyhártot ki kell nyírni!” -, mert a Gödi Körkép alapító főszerkesztőjeként egy semmiséget nyilvánosságra hoztam. Aztán jó szimattal a Fidesz helyi elnöke lett. Neki, e hatalomtechnikusnak is köszönhetjük az annyi gödi életét megkeserítő Samsungot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük