Marad a benzinárstop, lesz üzemanyag

Ne tankoljanak feleslgesen!

Gulyás Gergely a Kormányinfó elején rögtön leszögezte, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett, a koronavírusból való kilábalás és az orosz-ukrán háború az egész világon megnövelte az inflációt, ennek visszaszorítására több intézkedést hoztak: élelmiszerárstop, kamatstop, benzinárstop, és fenntartott rezsicsökkentés.

Helyenként a megnövekedett igények miatt vannak nehézségek, de a Mol képes ellátni a teljes magyar piacot. A benzinturizmus és a növekvő tranzitforgalom, illetve a pánikkeltés miatt jelentősen megnőtt az üzemanyagfogyasztás. Ezért három döntést hoztak:

  • A 7,5 tonna feletti gépjárművek, kamionok, a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautóknak csak a nagynyomású kútoszlopoknál lehet tankolni, ahol piaci ára van a gázolajnak. A mezőgazdasági erőgépek kivételt jelentenek, náluk marad a 480 forintos literenkénti ár.
  • A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.
  • A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt minden esetben, amikor bűncselekmény valósul meg, indítson eljárást azokkal szemben, akik az ellátás leállásáról közölnek információkat. Azokkal szemben is eljárás indulhat, akik szállításra nem alkalmas tárolókba töltenek benzint.

A rendelet ma este 10 órakor hatályba lép, az ünnepi időszakra kamionstopot rendelnek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük