Méltatlan lehet egy gödi képviselő?

Egy önkormányzati képviselőnek három kötelező feladata van, hogy képviselő maradhasson:

  • Legalább évente egy alkalommal tevékenységéről beszámol a lakóknak
  • Évente beszámol anyagi helyzetéről, azaz vagyonnyilatkotatot ad
  • Nem lehet köztartozása, azaz szerepel a NAV Köztartozásmentes adózók listáján.

Ebből a háromból csak a köztartozásmentesség az, amit fekete-fehér módon lehet vizsgálni, vagy rajta van az illető a NAV listáján vagy nincs.

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 38.§ 1) bekezdése d, pontja így szól:

akinek az állammal, önkormányzattal szemben – a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően – köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül – részletfizetés vagy fizetési halasztás esetén az ezt engedélyező határozat rendelkezéseinek megfelelően – nem rendezi;

A 38.§ 4) bekezdése pedig ezt mondja ki:

Az önkormányzati képviselő megválasztásától számított harminc napon belül köteles kérelmezni felvételét az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott köztartozásmentes adózói adatbázisba (a továbbiakban: adatbázis). Az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvételére irányuló kérelme benyújtásának hónapját követő hónap utolsó napjáig köteles a képviselő-testületnél igazolni az adatbázisba való felvételének megtörténtét. Amennyiben az állami adóhatóság az adatbázisba történő felvételt követően megállapítja, hogy az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvétel feltételeinek nem felel meg, az adatbázisból törli, amelyről írásban értesíti a képviselő-testületet és a kormányhivatalt.

Információink szerint van olyan gödi képviselő, aki nem szerepel, sőt sosem szerepelt a köztartozásmentes adózók listáján, tehát többszörösen méltatlan lehet a posztjára.

Dunakeszin hasonló eset miatt már méltatlanná vált egy képviselő. Az MSZP képviselője, Ábri Ferenc nem tudott rá kerülni a köztartozásmentességet igazoló NAV listára, ezért a képviselő-testület kimondta a méltatlanságát – ilyen esetben nincs mérlegelési jogköre a képviselőknek, az Mötv. egyértelműen fogalmaz. Gödön, tudomásunk szerint, szintén volt képviselői lemondás még 2015-ben köztartozás miatt.

Itt bárki ellenőrízheti, ha kiváncsi, hogy a képviselője szerepel-e a köztartozás mentes adatbázisban.

Folytatás következik…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük