Népszavazáson mondtak igent egy bajorországi akkumulátorgyárra a helyiek

A bajorországi Strasskirchen lakói elsöprő többséggel mondtak igent a hétvégi népszavazáson arra, hogy a BMW akkumulátorgyárat építhessen a településükön, ezzel hosszútávon 3200 munkahelyet teremtve.

A gyárat támogatók plakátja

Magas, 70% feletti részvételi arány mellett a képviselő-testület kérdésére az előzetes eredmények szerint 75,3 százalék igennel, 24,7 százalék nemmel szavazott. A gyár ellen irányuló polgári kezdeményezésre mindössze 29,6 százalék igen, 70,4 százalék nem szavazat érkezett.  A két kérdést külön-külön tették fel.

A BMW létesítendő gyárában évente 600 ezer elektromos autó számára gyártanának akkumulátorokat.

A gyárat ellenzők plakátja

A gyár ellenzői egyebek mellett a megnövekedett forgalomra, az értékes termőföldek elvesztésére és a szakképzett munkaerő hiányának súlyosbodására figyelmeztettek.

Az új BMW gyár kb. 100 hektáron terül majd el, miközben csak Bajorországban 400 ezer hektáron nem étkezési, hanem ipari célra termesztenek kukoricát, például azért, hogy benzin adalék legyen belőle.

A „sima” 95-ös, hivatalosan E10-es benzin 10%-át növényi alapú alkoholok adják. A világon mindenhol, de Németországban is sokan ellenzik, hogy étkezési célra alkalmas növényeket üzemanyaggyártásra használjunk el.

 

forrás:

Deutsche Welle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük