Nem változtak a szociális támogatások, széleskörű szociális háló védi a dunakeszi családokat

Gyurcsány Ferenc pártjának helyi vezetője osztott meg egy Facebook kommentet, miszerint Dunakeszin „idéntől nincs iskolakezdési támogatás, se étkezési kedvezmény – utóbbi csak ha nagycsaládos vagy vagy tartósan beteg a gyermek”

A szokásos demagóg, baloldali narratívát elővéve, Tonzor Péter bedobta a marxista atombombát, hogy ha van pénz erre és arra, akkor miért nincs pénz a gyerekek iskolakezdési támogatására.

Eddig sem volt Dunakeszin konkrét iskolakezdési támogatás, tehát nem igaz, hogy idéntől nem elérhető ez a szolgáltatás. A környező településekkel ellentétben, azonban Dunakeszin továbbra is ingyenes például a bölcsődei szolgáltatás.

 

Jelen esetben annyi történhetett, hogy feltehetőleg óvodából iskolába megy a gyerek, és ott nem ugyanazok a kedvezményre jogosító feltételek vannak, mint a bölcsődében vagy az óvodában. A gyermekvédelmi törvény 21/B. § tételesen felsorolja, hogy mely intézménytípusban, milyen mértékű kedvezményt, mely feltételek fennállása esetén lehet igénybe venni. Ez nem változott már évek óta.

 

A bölcsődések, óvodások esetében a 6. melléklet szerinti nyomtatványt kitölteni és elég nyilatkozni az 1 főre jutó havi jövedelemről az ingyenességhez. iskolásoknál a 8. melléklet szerinti nyilatkozat szükséges, amihez pedig mellékelni kell a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozatot vagy a települési szintű támogatásról szóló határozatot az ingyenességhez, ezt a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán lehet intézni. Minden más feltétel esetén 50% a kedvezmény az iskolások esetében, ezekhez szintén mellékelni kell valamilyen dokumentumot. Pl. szakorvosi véleményt, szakértői véleményt, MÁK családi pótlékról szóló határozatát, stb.

 

Tanévkezdési támogatás pedig eddig sem szerepelt a Szociális Önkormányzati rendeletben, hiszen országos szinten ingyenesen kapják a gyerekek a tankönyvet. Az „Iskolakezdési adománygyűjtés” keretében a Család- és Gyermekjóléti Központ közreműködésével kapnak támogatást azok a családok, akik a családsegítő kollégák látókörében vannak, és úgy ítélik meg, hogy további segítségre van szükségük.

 

A városi adománygyűjtéshez bárki csatlakozhat, aki segíteni szeretne!

Dióssi Csaba

Az adománygyűjtés elindításról pont ma posztolt Dióssi Csaba polgármester úr:

 

„SEGÍTSÜK EGYÜTT A DUNAKESZI CSALÁDOKAT!

❤️10 éve minden nyáron közösségi összefogással készülünk a tanévkezdésre. Köszönöm, hogy évről évre egyre többen csatlakoznak. Képviselőtársaimmal együtt, ahogy eddig, most is részt veszünk az iskolakezdő adományakcióban, mert ami a szülőknek fontos, nekünk is az.

Szabó József önkormányzati képviselő, tanácsnok koordinálásában tavaly 70 gyermek arcára tudtunk mosolyt csalni és könnyíteni a szülők terhein.

📒✏️📐Idén is várjuk a tanszer, iskolaszer felajánlásokat, hogy örömmel induljon a suli azoknak is, akiknek nehézséget okoz a szükséges eszközök beszerzése. A füzetek, ceruzák, tolltartók, táskák, tornazsákok, festékek, ecsetek, gyurmák, vonalzók… egyszóval minden, ami a gyerekeknek alapfelszerelés az iskolában, a DÓHSZK Bajcsy-Zsilinszky úti telephelyén leadható.

📆Az akció augusztus 18-ig tart, és még a nyár utolsó hetében át is adjuk a csomagokat a családoknak.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük