Csökkenő lakosságszám a Dunakeszi Járásban

A KSH adatait elemezve a Helix Consulting által készített ábrákon jól látszik, hogy a Budapest környéki agglomeráció túlnépesedése még korántsem állt meg. „Mint az már több forrásból elhangzott; nem is a hely kevés, inkább az infrastruktúra, például az utak, a víz- és csatornahálózat, az egészségügyi ellátórendszer, az óvodai és iskolai férőhelyek száma nem képes lekövetni az igényeket” – mondta Hegedüs Tamás, a Helix Consulting lokációanalitikáért felelős vezetője.

Az agglomeráció többi térségével szemben a Dunakeszi járás területén tapasztalható csak minimális csökkenés, amely nevezhető inkább a lakosságszám stagnálásának. Dunakeszi járás három településén, Dunakeszin, Gödön és Fóton egy év alatt 259 fővel csökkent a népesség.

 

Ha megnézzük az ingatlan.com felületén található hirdetéseket akkor az látszik, hogy

 

  • Dunakeszin 364 ház és 234 lakás eladó
  • Gödön 444 ház és 60 lakás eladó
  • Fóton 389 ház és 59 lakás eladó

 

Látható, hogy a kétszer akkora Dunakeszin kevesebb ház eladó jelenleg, mint a két másik kisebb településen. Ebből leszűrhető, hogy Dunakeszin jelenleg jobb élni, mint Gödön és Fóton. Ez köszönhető annak, hogy az elmúlt 10 évben rengeteget fejlődött Dunakeszin az intézményi ellátottság, színes kulturális élettel pezsgő várossá vált a járás legnagyobb települése. Ezek mellett Dunakeszi a sportok városa is lett hiszen az ország egyik legnagyobb sportegyesületében 27 sportágban közel 3500 igazolt sportoló edz nap, mint nap.

Dióssi Csaba Dunakeszi polgármestere korábban így foglalta össze, hogy mi a település sikerének a kulcsa: „Ha megnézzük, milyen oktatási, egészségügy, szabadidős vagy sportlehetőségek vannak, akkor Dunakeszi kiemelkedő az agglomerációban. Az itt élő emberek viszonylag könnyen tudnak munkába járni, a gyermekeik iskoláztatása helyben megoldott. A kikapcsolódásért, kulturális programokért sem kell elmenniük innét. Ezek összessége nagyon fontos lakosságvonzó tényező Dunakeszin.” (Budapest Környéke)

Látva a gödi számokat mindenki egyből arra gondol, hogy a Samsung miatt van ez a nagy elvándorlási vágy a településről. Ha megnézzük a térképes eloszlást láthatjuk, hogy a Samsunggal közvetlenül szomszédos Göd Újtelepen mindösszesen 7 eladó ház van. De a közelinek mondható Oázis lakóparkban is csak 21. A Samsungtól távoli felsőgödi és alsógödi területeken azonban 123 és 180 eladó házat találni. A gyártól való távolságok miatt itt már inkább az infrastruktúra elmaradása lehet a költözés oka.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük