Göd nem Debrecen, közmeghallgtás a Samsung akkumulátor gyára miatt

Pest Vármegye Önkormányzata tartott közmeghallgatást a Samsung SDI miatt Gödön. Göd alpolgármesterének posztjából kiderül, hogy a résztvevőknek legalább fele – kb. 100 fő – gödi volt, a többiek többsége a környező településekről és Budapestről érkezett. Akik rendszeresen járnak ilyen közmeghallgatásra, azoknak feltűnik, hogy szinte mindig ugyanazok a személyek jelennek meg. A gödiek többségét nem mozgatja meg ez a kérdés.

A teremben megjelent több jelenlegi és volt ellenzéki országgyűlési képviselő is, illetve több ellenzéki politikus az agglomerációból. Göd polgármestere, Balogh Csaba nem tartotta annyira fontosnak a Samsung ügyét és a gödiek képviseletét, hogy tiszteletét tegye, ezt a lakók hangosan szóvá is tették, megköszönve az érdi alpolgármesternek, hogy ő legalább jelen van.

A Nyaralóházak színházterme megtelt a kezdésre.

Elsőkörben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Generisc Kft. beszámolóit hallgathatta volna meg a közönség, sajnos a jelenlévők egy részét egyáltalán nem érdekelték az elhangzottak, ők más célból érkeztek a fórumra.

A közmeghallgatás olyan mélységű vitákba is torkollott, miszerint a csapadékgyűjtő és szikkasztó medence az valóban csapadékgyűjtő és szikkasztó medence-e, hosszas vita után sem sikerült meggyőzni néhány lakót arról, hogy az valóban csak csapadékvíz, hiszen „ennyi eső nem is esett” volt a lakossági érvelés alapja.

A megjelentek többsége valóban érdeklődőként volt jelen.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője (Facebook)

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője főleg gazdasági témájú és igen fontos kérdésekkel foglalkozott. Érdekes és új megközelítéssel nyúlt a témához: mennyiért veszi az áramot és a gázt a Samsung. Nem kapott választ a kérdésére. A képviselő asszony arra is felhívta a figyelmet, hogy a gödi és a tervezett debreceni akkumulátor gyárak éves áram igénye az a paksi atomerőmű éves termelésének negyedét elviszi.

A Jobbik dunakeszi képviselője arról érdeklődött, hogy a Fótra tervezett veszélyesanyag raktár kapcsolatban áll-e a gödi Samsunggal. Érdekes, hogy Varga képviselő úr első kérdésére a Samsungot képviselő úr még tagadta, hogy kapcsolat lenne a két egység között. A képviselő úr által elővett hatósági dokumentumok után a Samsung képviselője már úgy fogalmazott, hogy lehetséges és felmerülhet kapcsolat a fóti raktár és a gödi üzem között.

Vajda Viktória gödi önkormányzati képviselő kérdésére a Samsung megerősítette, hogy nincs tervben a gyár további bővítése és a Samsung déli oldalán lévő erdőt sem kívánják kivágni. A képviselő asszony érdeklődésére a katasztrófavédelem azt válaszolta, hogy még vizsgálják, hogy hogyan és miként kerülhetett habzást okozó tűzoltó anyag a gödi csatornahálózatba.

Vajda Viktória, gödi és Pest Vármegyei önkormányzati képviselő (Facebook)

A véderdővel kapcsolatban Szabó István elnök úr, arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy az erdő telepítésre a Pilisi Parkerdővel állnak szerződésben. A korábbi telepítést is a Pilisi Parkerdő végezte, akinek szerződéses kötelezettsége, hogy pótolja az elszáradt fákat. A telepítésre remélhetőleg a tavaszi időszakban sor kerülhet.

Szilágyi László gödi alpolgármester kérdésére Szabó elnök úr megerősítette, hogy nyárig kiépül a közvilágítás a Nemeskéri úton a körforgalomtól a temetőig, ezzel biztonságosabbá téve a közlekedést.

Szabó István, a Pest Vármegyei Közgyűlés elnöke (Facebook)

A Samsung képviselői nyitottnak mutatkoztak arra a lakossági igényre, hogy az érdeklődő lakosok számára gyárlátogatásokat szervezzenek, ezzel közelebb hozva a gödieket az üzemhez.

A Samsung a közmeghallgatáson is vállalta, hogy további MoLaRi rendszerű telepített automata mérőállomásokat és riasztó rendszereket telepít a gyár környékén a már meglévők mellé. Ezenkívül 5 darab talajvíz monitoring kutat telepítenek a gyár köré, amivel a talajvíz minőségét folyamatosan tudják majd ellenőrizni.

A vállalat képviselői ígéretet tettek arra, hogy a környezeti jelentésüket nyilvánosságra hozzák visszamenőleg is, az mindenki számára elérhető lesz.

A közmeghallgatás alapot jelenthet a kapcsolatok javítására a település lakói és a gyár között. Fülöp Zoltán LMP-s képviselő által készített felmérésből is kitűnik, hogy az információ hiány az, ami leginkább zavarja a lakókat. Ha a Samsung nagyobb nyitottságot mutatna és több információt osztana meg, elérhetővé tenné a környezetre gyakorolt hatásait, akkor a gödiek valós és naprakész információkhoz juthatnának. Nem segítette a gyár megítélését, hogy a gyár képviselői az este folyamán több alkalommal is önellentmondásba kerültek.

Ha a város ellenzéki vezetése nem öncélú politikai harcként tekintene a Samsungra, akkor valószínűleg nagyobb nyitottságot mutatna a cég is Göd irányába. Ebben a ciklusban javulás már nem várható, hiszen a városvezetés hitelessége a lakók szemében egy szinten van a Samsung-gal.

A közmeghallgatás mederben tartásáért és annak kulturált, konstruktív hangneméért Dr. Szép Tibornak, Pest Vármegye Főjegyzőjének jár a köszönet.

A teljes felvétel itt látható:

 

 

borítókép: Bődey János / Telex

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük