A kijátszott gödi Duna-parti büfé és a Cordys Palace szálai összeértek?

Az elmúlt évek két jelentős érdeklődését hozó ügy merő véletlenségből összeért Gödön?

 

2022-ben az egyik legértékesebb gödi ingatlant 5 évre kijátszották, egy a pályázat idején még nem is létező cégnek. Ez a cég idén nyáron áthelyezte a székhelyét a Cordys Palace Kft, tulajdonában lévő Golden Palace Göd Kádár utcai ingatlanába.

maxapro.hu, volt Pólus Hotel épülete

Szintén 2022-ben a Cordys Palace Kft-nek kedvező, óriás mértékű beépítést akartak jóváhagyni Fülöp Zoltán előterjesztésére a Momentumos, LMP-s és volt DK-s képviselők. Vajon miért akartak kedvezni a kimondottan jó kormányzati kapcsolatokkal bíró cégnek az ellenzéki pártok képviselői, miközben Mészáros Lőrinc cégének azt se engedték, hogy pár hónapig vízcsöveket tároljon a város egyik üres telkén?

 

Egy éve már írtunk arról, hogy egy olyan cégnek adta oda az ellenzéki összefogás által vezetett gödi önkormányzat a város egyik legértékesebb telkét 5 évre, amely cég nem is létezett a pályázat benyújtásakor. A zárt ülésen tárgyalt napirend már akkor is több, mint gyanús volt. A mai napig titkolják és nem hozzák nyilvánosságra az ülés jegyzőkönyvét, vajon az új vezetés feloldja a titkosítást?

 

Nem csak gyanús volt, de jogellenes is: a Duna-parti ingatlan bérbeadása körül jogszabálysértéseket tárt fel a Pest Megyei Kormányhivatal, ezért 4, azaz négy képviselő-testületi határozat hatályon kívül helyezését indítványozta.

 

  • Hatályon kívül kell helyezni a 107/2022-es döntést, amelyben a képviselő-testület nem támogatta a büfé pályázat eredményességét.
  • Hatályon kívül kell helyezni a 108/2022-es döntést, amelyben a képviselő-testület új pályázat kiírásáról döntött.
  • Hatályon kívül kell helyezni a 113/2022-es döntést, amelyben a képviselő-testület mégis eredményesnek nyilvánította a büfé pályázatot, és visszavonta a 107 és 108-as határozatát.
  • Hatályon kívül kell helyezni a 118/2022-es döntést is, amelyben ismételten eredményesnek nyilvánította a képviselő-testület a büfé pályázatot és hatályon kívül helyezte a 107, 108 és 113-as döntését.

 

A lemondott polgármester elismerte, hogy már 2022. július 6-a óta szerződése volt egy olyan cégnek büfé üzemeltetésre, amelyik nem, hogy nem indult a pályázaton, de még csak nem is létezett a pályázati időszakban. Mégis ennek a szerződésnek a megerősítését kérte a képviselőktől.

 

Röviden összefoglalva: 2022. május 2-vel lezárult pályázatra, 2022. szeptember 29-én hirdettek győztest, úgy, hogy már 2022. július 6.-án szerződést kötöttek 5 évre a pályázaton nem is induló, 2022. május 27-én alapított céggel. Törvényes volt ez a lépés?

 

Egy másik vállalkozás is jelentős támogatást kapott volna az ellenzéki vezetéstől.

 

Fülöp Zoltán volt alpolgármester előterjesztése nyomán a Cordys-nak igen kedvező döntéssel óriási beépítést lehetővé tevő előterjesztést fogadtak volna el. Lőrincz László azt kérte, hogy ilyen mértékű beépítésről kérdezzék meg a gödieket, de a népszavazásra tett javaslatára nem is reagáltak. Göd szerencséjére az előterjesztést a többség nem támogatta, csak az ellenzéki pártok képviselői szavaztak igennel a zöldterületek csorbítására.

Vajon mi indokolta, hogy a jelenlegi kormányzattal igen jó kapcsolatot ápoló Cordys-nak ennyire kedvező beépítést terjesszenek elő és támogassanak az ellenzéki pártok helyi képviselői?

Ha megnézzük Kádár utca 49-be bejegyzett cégeket, akkor azt látjuk, hogy azok a büfés cégen kívül, mind a Cordys csoporthoz köthetőek. Mit keres akkor a büfés cég azon címen? Székhelyet csak a tulajdonos beleegyezésével lehet bejegyezni, szóval valamilyen kapcsolat létezik a felek között.

 

A zárt jegyzőkönyvből sok minden kiderülhet, vajon ugyanazok a képviselők támogatták a nem létező büfés cég kiválasztását, mint akik a beépítés növelését segítettek volna? Vajon tudták-e a képviselők, hogy a két cég székhelye rövid időn belül azonos lesz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük