Elfogadták Göd 2023-as költségvetését és az új önkormányzati SZMSZ-t is

A tegnapi képviselő-testületi ülésen – egyhangú szavazással, 9 igennel – elfogadásra került Göd Város 2023-as költségvetése. Hosszú ideje elmaradásban volt a város, hiszen az államháztartásról szóló törvény szerint február 15-ig kellett volna megkapniuk a képviselőknek az előkészített rendelet-tervezetet és március 15-ig kellett volna elfogadniuk azt. Közel három hónapos csúszás után az új polgármesterrel ez most már sikerült.

A költségvetés 7,2 milliárdos bevételi és kiadási előirányzattal lett elfogadva.

Kammerer Zoltán polgármester úr beiktatási beszédében külön kiemelte, hogy egy új Szervezeti és Működési Szabályzatra van szüksége az önkormányzatnak, hogy új lendületet vehessen a település.

A beterjesztett módosított SZMSZ megkapta a képviselők minősített többségének támogatását.

 

Vajda Viktória képviselő asszonynak több módosítója is volt, azok azonban nem kapták meg a kellő támogatást. A képviselő asszony módosítójában maga is elismerte, hogy azzal a testülettel, amelynek ő maga is a tagja nehéz együttműködni. Külön kiemelte, hogy a képviselő-testület a korábbi polgármester munkáját is nagyban obstruálta és gáncsolta.

Régi-új vezetőt kapott a József Attila Művelődési Ház. Az intézményt rendszereken átívelően, az azt 2007 óta vezető Szabó Imréné kapott megbízást, újabb öt évig – 2028-ig – ő vezetheti a gödi művelődési házat.

Szintén új megbízást kapott Ráczki Marianna Éva, a Szivárvány Bölcsőde intézményvezetője.

Az ülés elején politikai csörte alakult ki a megválasztott polgármester és a választáson megbukott volt DK-s képviselő között. Szilágyi László képviselő a vagyonnyilatkozat leadásának elmaradását kérte számon Kammerer Zoltán polgármesteren.

Az Mötv. a megkérdezett jogász szerint nem egyértelműen fogalmaz, hiszen a megválasztás dátuma nem konkretizált. Ha megnézzük a Helyi Választási Bizottság döntését, akkor abból az derül ki, hogy május 14. napján hozott döntésük ellen három nap fellebbezési idő van, azaz jogerőre emelkedésének napja május 18. Így Kammerer Zoltán polgármester/képviselő jogerős megválasztásának napja május 18. is lehet. Az Mötv. nem egyértelműen fogalmaz, bár a jogszabályi környezetből ez utóbbi dátum a valószínűbb.

A tavalyi országgyűlési választásokat követően Hadházy Ákos egészen az eskütételig nem gyakorolhatta képviselői jogait. Az ő esetében nem a szavazás napja, még csak nem is a jogerős határozat napja, hanem az eskütétel időpontja volt az, amikor teljes jogú képviselővé válhatott a Parlamentben.

Érdekes, hogy pont az a Szilágyi László kezdett politikai csatározásba, aki idén nem vallotta be a saját vagyonnyilatkozatában egy nettó 120 millió forintos árbevételt elérő cég megvásárlását. Azt titkolta a gödiek előtt. Érdekes, hogy az nem zavarta a képviselő úr erkölcsi érzékét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük