3 év alatt immár a negyedik helyszínen épülhet(ne) meg a Samsung játszótere

A gödi ellenzéki vezetés teljes hozzánemértését és alkalmatlanságát jól példázza a Samsung SDI által építendő játszótér körüli kálvária. Három éve – 2020 elején – jelezte a Samsung, hogy a város által kijelölt területen felépítene egy új, biztonságos és 21. századi játszóteret. 3 év alatt nem, hogy a játszótér nem épült meg, de még csak helyszínt sem sikerült találnia az ellenzéki összefogás által vezetett képviselő-testületnek. 3 év alatt nem tudtak egy olyan ingatlanra rámutatni, amely alkalmas lett volna egy játszótérnek. Más települések három év alatt óvodát, bölcsődét, uszodát is felépítenek, Gödön egy földterületet nem tudtak kiválasztani.

Pár hét múlva Göd új polgármestert választ. Szerencsésebb lenne kivárni annak a végét, hogy egy új kapitánnyal megoldódjon ez a „bonyolult” kérdés is. 3 évnyi blama után ez a pár hét már nem oszt, nem szoroz.

Fülöp Zoltán (LMP) tájékoztatása szerint 3 éve, 2020 elején ajánlotta fel a Samsung, hogy játszóteret építene Gödön. A Göd Hangja blogon Hlavács Judit 2020 szeptemberében így írt erről:

Már a nyáron előkerült, hogy a Samsung szívesen megajándékozná Gödöt egy játszótérrel, és az önkormányzattól várja a választ, hogy hol és mit szeretnénk, mostanra pedig a tapogatózásból “hivatalos” megkeresés lett. Szeptember 30-án az “Egyebek” egyik napirendi pontjaként beszélgettek róla a képviselők, de valamiért zárt ülés keretében – amit törvény- és szmsz-ellenesen se nem indokoltak, se nem szavaztak meg. Így aztán nem is lehetett volna zárt, a jegyzőkönyvet véleményem szerint nyilvánosságra kell majd hozni, de videófelvétel nem készült róla. Na de miért titkos, hogy hol és milyen játszóteret szeretnének a gödiek?

 

forrás: Göd-Ért
  1. szeptember 30-i ülésen az előterjesztés címe: Játszótér Göd-Újtelepen, Előterjesztő: Fülöp Zoltán alpolgármester, a jegyzőkönyv vonatkozó része a mai napig nem elérhető. Hlavács Judit kérdése jogos: miért titkos?

Második helyszínként a Várdomb merült fel. Azonban kiderült, hogy az régészeti szempontból kiemelt terület, ezért az Örökségvédelmi hatóság nem járult hozzá. Ez a helyszín is elbukott.

Várdomb

Tavaly ősszel, két és fél évvel azután, hogy a Samsung jelezte támogatói szándékát, előkerült a harmadik lehetséges helyszín, a Marignane téri kiserdő tisztása. Ennek előterjesztője Szilágyi László, mint Balogh Csaba helyettese volt.

Balogh Csaba álláspontja szerint alpolgármesterének, Szilágyinak az előterjesztése nem volt megfelelő, azt nem is javasolta tárgyalásra.

A napirend tárgyalása közben velős szópárbaj alakult ki az ellenzéki képviselők között.

Hlavács Judit, Andrejka Zombor, Vajda Viktória és Balogh Csaba többek között azt kifogásolta, hogy egyáltalán nem elérhetőek a tervdokumentációk, néhány rajz alapján kéne dönteni, illetve jogi aggályuk is felmerült, miszerint egy erdőbe nem építhető bármi.

Vajda Viktória: Én csak annyit szerettem volna kérdezni, hogy ez a három oldal volt a

tervdokumentáció, amit küldtek?

Fülöp Zoltán: Nem. Nem küldték meg a tervdokumentációt.

Vajda Viktória: Akkor szerintem nincs miről beszélni.

 

A képviselő-testület végül is 6 igennel elfogadta a játszótér építést.


Az ülés végén Szilágyi László és Fülöp Zoltán hangosan követelte Balogh Csaba lemondását, ez azonban valamiért kimaradt a jegyzőkönyvből. A volt polgármester erről így írt Facebook oldalán:

„A Samsung gyár felajánlotta egy valóban korszerű játszótér telepítését, de helyszínének a Marignane teret választotta, ami nem szerencsés, mivel rendeletek tiltják, hogy első sorban fém eszközökből legyen erdőben játszótér. A javaslatot egy nappal az ülés előtt nyújtották be és műszaki dokumentációt nem csatoltak hozzá. Hiába hívtuk fel ezekre a figyelmet, semmibe vették, és tudatosan jogszabályellenes döntést hoztak. 😳 Annyi őszinteséget megengedtem magamnak, hogy ilyenkor nem látom értelmét a munkámnak, amire Szilágyi László alpolgármester és elődje, Fülöp Zoltán a lemondásomat követelték. Ez történik, ha jelzem a problémákat, felhívom a figyelmet a törvénysértésekre…”

Az idő Balogh Csabát és az „akadékoskodó” képviselőket igazolták. A hatóság szerint nem építhető bármi egy erdőbe.

A történet itt nem ért véget. Balogh Csaba Ukrajnába látogatott, amely idő alatt Szilágyi László helyettesítette a hivatalban, az ekkor történt érdekességekről szintén beszámolt a lemondott a polgármester:

„Hétfőn az ukrajnai testvérvárosunknak vittem segélyszállítmányt a Johannita Segítő Szolgálattal, így arra az időre Szilágyi László alpolgármesterem kellett megbíznom a helyettesítéssel. Ma az irodában szembesültem vele, hogy arra adott utasítást, hogy a hivatal készítse elő a tulajdonosi hozzájárulás jogkörének átruházását a testületre, hogy a Mészáros és Mészáros Kft kapjon tulajdonosi hozzájárulást a környezeti tanulmány nélkül is; valamint a Samsung SDI telepíthesse a játszóteret a Kiserdőbe, hiába nem adott le azóta sem tanulmánytervet, és nem felel meg továbbra sem a jogszabályoknak.

Nem vagyok ellene a fejlődésnek, és örülök annak, ha van, aki építeni szeretné a lakosság javára is a környezetét. A problémát az jelenti, hogy az alpolgármesterem megint csak kiskapukat keresett, és az alkalmat, hogy polgármestert játszhasson”

 

  1. február 14-én Szilágyi László saját FB oldalán arról tájékoztatta az embereket, hogy „Az építési munkálatok ma elkezdődtek, várhatóan április végére elkészül a felújított játszótér.”
forrás: Szilágyi László FB

Az októberi döntés után, most márciusban újra visszakerült a játszótér kérdése a képviselők elé, mert a hatóság nem támogatta Szilágyi javaslatát, hogy egy erdőbe épüljön új játszótér.

Szilágyi László előterjesztésében előkerült a negyedik helyszín, az Oázis lakópark termálfürdő felőli vége.

Ez a helyszín úgy lett benyújtva a képviselőknek, hogy Szilágyi előterjesztése szerint csak kvázi a saját beosztottjaival és a beruházóval egyeztetett. Sem a képviselő-testületnek, sem a bizottságoknak, sem a körzet képviselőjének, Lőrincz Lászlónak a véleménye nem került becsatornázásra. A tervek megint nem kerültek beterjesztésre, még úgy sem, hogy teljesen más helyszín, teljesen más adottságok, mint az előző terület esetén.

Több lakó is jelezte, hogy nem tartja megfelelőnek a helyszínt, sőt jobb alternatíva is felmerült, az egészségház mögötti terület, a kültéri fitnesz park mellett. Amíg a szülők edzenek, addig a gyerekek tudnak játszani.

A kiserdei játszótérről levonultak a gépek, ki állítja helyre a félbe maradt földmunkát? Ki fizeti a helyreállítás költségét?

Az előterjesztésben ez olvasható: „Az erdő igénybevételi kérelmet a munkák megkezdése előtt kell benyújtani az erdészeti hatóságnak, annak jóváhagyása nélkül a munkákat nem lehet megkezdeni.” Ki engedélyezte a munkavégzést megfelelő engedélyek nélkül?

 

 

(A borítókép nem az épülő játszóteret mutatja.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük