Közel 1500 forint egy zöldhulladékos zsák Gödön

Hatalmas lakossági felháborodás kíséri azt a korábbi önkormányzati döntést Gödön, amellyel közel 10-szeresére emelkedett a zöldhulladékos zsák ára a településen. Egy normál méretű telken, 2-3 fával számolva is simán összejöhet 10-12 zöldhulladékos zsák. Ma ez egy gödi családnak 15-17 ezer forintos költséget jelent, szemben a korábbi 1200-1500 forinttal.

Az önkormányzat még július 18-án határozott arról, hogy

2022. július 18-tól kezdődően a kötelező közszolgáltatáson felül a lakossági zöldhulladék lerakáshoz az Önkormányzat anyagilag nem járul hozzá. A lakossági zöldhulladék átvétel és ártalmatlanítás teljes költségét (bruttó 1.430 Ft/120 l zsák, illetve 14.300 Ft/m3) a zöldhulladékot leadó lakos fizeti meg.

Az előterjesztést összesen 5 képviselő támogatta, öt képviselő döntésének köszönhetően fizet a lakosság a korábbi 100 forint helyett 1430 forintot egy darab zöldhulladékos zsákért.

 

Balogh Csaba kijelentette, hogy „az elhúzódó intézkedések, egyre nagyobb költségeket jelentenek az Önkormányzat számára. Javaslatom, hogy a Gödi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjének javaslatára a teljes költséget a lakosság fizesse meg.”

A gödi önkormányzat úgy terheli a lakosságra az irreális terheket, hogy sikerült olyan gázszerződést kötniük, ami 200 millióval többe került a gödieknek, mint a reális ár. Dunakeszin, a Közüzemi Kft. szinte azonos időben vásárolt gázt, mint Göd. Dunakeszi Közüzemi Kft. 1375 forint / köbméter áron vásárolt gázt, Göd 2100 forint/ köbméter áron. Ezért az árért a gödi képviselők elfogadták a beszerzést, miközben Szentendrén a képviselők már az 1800 forintot is sokalták és új eljárást kezdeményeztek.

Ha Göd a dunakeszis árakon vásárolt volna földgázt, akkor nem 483 millió forintért, hanem mindösszesen 290 millió forint vásároltak volna gázt. Ha a szentendreiek által el nem fogadott áron vásárolt volna Göd gázt, akkor is megúszta volna a település 380 millióból.
Ki fizeti a 200 milliós kárt? Vállalják-e a felelősségüket az okozott kár miatt? Ki bonyolította le a közbeszerzést? Miért kellett kapkodva, zárt napirendként rendkívüli ülésen dönteni a közbeszerzésről? A történet legbizarabb része, hogy miután a környező településekhez képest irreális áron vásároltak gázt, elfogadták azt a határozatot, hogy Pest Megyéhez fordulnak egyedi támogatási igénnyel… 290 millió helyett 483 millióért vásárolnak földgázt, majd támogatásért rohannak…

Korábban kérdésekkel fordultunk Tóth János jegyző úrhoz, mivel annak ellenére, hogy korábban nyílt uniós közbeszerzésről döntött a képviselő-testület, nem találtuk nyomát az elérhető online felületeken a mostani közbeszerzésnek. A Dunkaszi Közüzemi Kft. közbeszerzése megtalálható és nyomonkövethető a rendszerben.

 

 

 

Egy gondolat a “Közel 1500 forint egy zöldhulladékos zsák Gödön

  1. Mindez és még sok minden más is arra utal, hogy a jelenlegi városvezetés és a képviselő-testület felelőtlenül, hozzá nem értően, reális jövőkép nélkül sodródik a válsághelyzetben, s végső megoldásként nagyvonalú eleganciával a lakosságra hárítják a tornyosuló terheket. Pedig nagyon ideje lenne a magánérdekeket háttérbe szorítani, s a közért valami érdemlegeset is tenni. Erre azonban már vajmi kevés az esély, hiszen pl. a szedett-vedett testület föloszlatását a Fidesz-frakció mereven ellenzi. Valószínűleg nem érdeke, hogy tiszta víz öntődjék a pohárba, mivel egy új választásra valószínűleg nagyon nem áll készen: az immár – úgymond – az „elfekvőből” is kiszökdöső képviselő urak föltehetőleg még ki szeretnék húzni 2024-ig. (Az alkalmatlan polgármester és frakciója is.) Egyszerűbb a zavarosban halászgatni és pl. különböző tanácsnoki címeket osztogatni egymásnak. Ebben a kisstílű hatalomtechnikus, Markó József, a Fidesz helyi elnöke, bukott polgármester, úgy tűnik, elemében érzi magát, pedig – mint a leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármestert – súlyos felelősség terheli Göd jelenlegi, fokozódó ütemű romlásáért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük