Egy hete, hogy nem oszlatta fel magát a gödi képviselő-testület

Egy hete vette le napirendről Lenkei György és a Fidesz javaslatára a gödi képviselő-testület szűk többsége a saját önfeloszlatását. A frakcióvezető úr álláspontja szerint nem kaptak megfelelő anyagot az előterjesztéshez. A képviselők 6 igen, 5 nem ellenében levették napirendről az önfeloszlatást.

Markó József volt polgármester szerint ez egy fontos kérdés, megérdemelt volna egy írásos előterjesztést, ami a feloszlatás utáni körülményeket tisztázza. A Fidesz álláspontja, hogy a kérdés fontos, el tudnak képzelni egy önfeloszlatást, hiszen az megváltás lenne a városnak. De megoldás lenne az is, hogy ha a polgármester önmagát áldozná fel, illetve az is előre viheti a várost, ha csak azok mondanának le, akik oszlatni akarnak. Mindhárom opció előre vinné a várost.

Vajda Viktória, mint előterjesztő tájékoztatta a képviselőket, hogy az önfeloszlatásról az Mötv. egyértelműen rendelkezik, azt külön nem kell szabályozni, az Mötv. minden képviselő számára ismert kell, hogy legyen.

Balogh Csaba polgármester a költségvetéshez kötötte a feloszlatást, ha nem lett volna költségvetés, akkor jogosnak érezte volna, ha a testület megszavazza az önfeloszlatást. Szerencsére a Fidesz besegített és megszavazta azt a költségvetést, ami 1,7 milliárdos hiánnyal kívánja zárni a 2022-es évet.

A következő rendes képviselő-testületi ülés szeptember végén lesz. Rendkívüli ülést azonban bármikor össze lehet hívni, ahol akár napirendre is kerülhet a feloszlatás, hiszen kiderült, hogy azt nem a csak a momentumos frakció, de a Fidesz is támogathatónak tartja azt. Így, akár már ősszel egy olyan képviselő-testülete lehet a városnak, ami bírja a lakosság támogatását és bizalmát.

2 gondolatokat “Egy hete, hogy nem oszlatta fel magát a gödi képviselő-testület

  1. Gödön jól érzékelhető – legalábbis személyi szinten és a háttérben – egyfajta Fidesz-DK-együttműködés, mely már a 2019-ben győztes moslékkoalíció (Momentum, LMP, DK, Párbeszéd, Jobbik) fölbomlása, kb. félévvel az önkormányzati választás után megkezdődött a képviselő-testületben és az önkormányzati intézményekben. Ez most egészen morbid-perverz formát ölt. Pl. a Fidesz helyi vezetője, a bukott polgármester, Markó József képviselő az egyre inkább ellehetetlenülő, momentumos Balogh Csaba polgármester frakciója által a testület feloszlatására irányuló javaslata kapcsán a CIKK (Civil Kurázsi és Kontroll Egyesület) kezdeményezte lakossági szavazáson nyíltan arra adta a voksát, hogy az őt legyőzőkkel együtt (!?) a testület maradjon 2024-ig. A júliusi érdemi szavazáson (is) pedig a frakciója, vele együtt csípőből leszavazta a teljes testület feloszlatására tett indítványt. (Hm!) Tette ezt akkor, amikor az időközi választásokon az országban a Fidesz tarolt. Az persze más kérdés, hogy – Markó úr jóvoltából is – Gödön létezik-e egyáltalán hatékony Fidesz-szervezet és a 4 fős frakcióból 3-an (már csak életkori okból is) minden bizonnyal csupán 2024-ig akarják kihúzni. Az, hogy ez Gödnek és/vagy nekik éri-e meg, megint más kérdés. Kétségtelen, hogy a jelenlegi erőviszonyok a testületben igen kedvezőek a tanácsnokká is avanzsált Markónak, hiszen Balogh kisebbségbe szorult, s így sajátos kettős hatalom alakult ki a városban. Az immár szalonképtelen formális polgármester Balogh, a tényleges – finoman fogalmazva – “megmondó ember”: Markó, aki „konstruktív ellenzékként” ejnye bejnyékkel kvaterkázik a magatehetetlen, a várost lerohasztó polgármesterrel. A DK-s elkötelezettségű Szilágyi Lászlót is megszavazta társadalmi alpolgármesternek és igen jó véleménnyel van az áldásos tevékenységéről, ami bizonyára nem érdeke ellen való. (Neki többek között egyfajta szalonképes kijáró embernek kellene lennie a város, ill. a Samsung-pénzek fölött rendelkező Pest Megyei Önkormányzat és a körzet országgyűlési képviselője között. Ugyan minek? Nekik is megvan a magukhoz való jó eszük.) Lényegében tehát új moslékkoalíció alakult (Fidesz, DK, LMP, Jobbik), melyben mindenki megkapja a magáét, miközben Göd a csőd felé araszol.

  2. „CIKK (Civil Kurázsi és Kontroll Egyesület) kezdeményezte lakossági szavazáson nyíltan arra adta a voksát, hogy az őt legyőzőkkel együtt (!?) a testület maradjon 2024-ig.”
    Teljesen érthetetlen megfogalmazás. A Gödi civilek túlnyomó része minden lehető fórumon kinyilvánította testület feloszlatására vonatkozó véleményét. Ez így volt a közmeghallgatáson, amely a testület hiányos részvétele miatt lett érvénytelen, de az internetes szavazáson is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük