Vízhiány több Pest megyei településen is. Mit tehetünk?

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható tíz Pest megyei településen; a vízszolgáltató Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. szerdán a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól.

Több településen is betiltottak a nappali locsolást.

Térségünket még nem érinti a korlátozás, de azért érdemes odafigyelnünk és betartani néhány szabályt.

Mikor öntözzünk?

A nyári locsolás elengedhetetlen ahhoz, hogy a kertben lévő növények megfelelően fejlődhessenek. Az, hogy mikor locsoljuk őket, ebben a száraz időben, viszont egyáltalán nem mindegy. Nem csak időt, de pénzt is spórolhatunk, sőt a növények is jobban fejlődnek, ha betartjuk az öntözési útmutatót. Ugyan egyes növényeknek más igényeik vannak, jobb, ha előre készülünk.

Reggel vagy este locsoljunk?

Nagyon sokan inkább a reggeli órákat választják az öntözéshez, mint az estét. De melyik napszak jobb a növények öntözéséhez? A válasz: az attól függ. Általában jó ötlet lehet reggel bekapcsolni az öntözőrendszert és locsolót, viszont ebben az esetben nem csak a növények gyökere kap vizet. Bár egyes növényféléknek nem árt a leveleknek és termésnek a víz, valamelyik kifejezetten rosszul kezeli és gombás betegségek alakulhatnak ki a leveleken. Tehát jobb inkább az öntözést este elvégezni, amikor van időnk nyugodtan foglalkozni a kerttel és a megfelelő helyen, vagyis a gyökereknél meglocsolni a kerti növényeket.

Bálint Gazda azt tanácsolta, hogy napnyugta után, vagy kora reggel öntözzünk, mert ekkor a legkisebb a párolgás mértéke, tehát takarékoskodunk a rendelkezésünkre álló vízzel. Napsütéses időben, különösen a szórófejes öntözésnél, a kijuttatott víz nagyobb része elpárolog és nem nedvesíti a talajt.

Melyik a legkedvezőbb öntözési módszer?

A kannával öntözés takarékos, eredményes, de fáradságos! A csővel öntözés kényelmes és sikeres lehet, ha nagyon gondosan folytatjuk, vagyis a víz oda kerül, ahol a legnagyobb szükség van reá. A szórófejes öntözés eredményes ugyan, de nagyon sok vizet pazarol, mert a légkörbe juttatott vízcseppek jelentős része elpárolog. A legkedvezőbb a csepegtető öntözés, mert a víz közvetlenül a talajba kerül és hasznosul; takarékos és automatizálható is, vagyis nem feltétlenül kívánja a kertész személyes jelenlétét és munkáját.

A víztakarékosság alapelve: ha lehetséges, a bejövő vízmennyiséget legalább kétszer kell felhasználni

Szinte mindenre ivóvíz minőségű víz folyik el háztartásunkban, pedig kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk. Az úgynevezett szürkevíz, – ami már felhasznált, enyhén szennyezett víz – ivásra nem alkalmas, viszont locsolásra, takarításra, WC öblítésre, felmosásra még kiválóan felhasználható. Leginkább kézmosás, zuhanyozás, zöldségtisztítás közben keletkezik. Mosásból, mosogatásból fennmaradó használt vizet csak akkor lehet biztonsággal felhasználni WC öblítésen kívül másodlagosan, ha környezetbarát, öko tisztító- vagy mosószereket használunk. A szürke víz tárolása csak rövid ideig lehetséges, felhasználása egy, maximum két nap időtartamra javasolt.

Egyszerű víztakarékossági tippek a háztartásban

Konyha, fürdőszoba

 • Fürdéskor a kádat ne töltsd tele. Egy teljes fürdővel körülbelül 80 liter vizet használsz el egy alkalommal. A kád töltésekor folyamatosan ellenőrizd a víz hőmérsékletet, így a végén nem kell plusz vizet adnod a lehűtéshez vagy a felmelegítéshez.
 • Fürdés helyett azonban takarékosabb a zuhanyzás. Lényegesen több vizet takaríthatsz meg, ha rövid zuhanyt veszel. Ne folyasd a vizet, amíg szappanozod magad, vagy mosod a hajad, a zuhanyzók 5 – 35 litert is fogyasztanak percenként. Amíg a meleg víz érkezésére vársz a fürdőszobában, a folyó vizet gyűjtsd lavórba, vödörbe, így azt később felhasználhatod. Mivel ez tiszta víz, bármilyen konyhai fürdőszobai tevékenységre alkalmas.Ezeknek a betartásával, több mint 150 liter vizet takaríthatsz meg hetente.
 • Fogmosáskor ne folyasd a vizet, öblíts pohárból. Ezzel percenként átlagosan 6-9 liter vizet takaríthatsz meg, éves szinten pedig 10-15 000 litert.
 • Ugyanígy, kézi mosáskor, borotválkozáskor is jelentős vízmennyiséget takaríthatsz meg, ha vizet eresztesz a mosdótálba, ahelyett, hogy a csapból folyatnád a vizet.
 • A mosogatótálcába tegyél egy tálat, abba fogd fel a szürkevizet. Ezzel 50%-kal csökkentheted a vízveszteséget. A folyamatosan folyó konyhai csappal, percenként átlagosan 6-9 liter vizet pazarolsz el.
 • Amíg várod, hogy kellően felmelegedjen, vagy lehűljön a víz, az így elfolyó vizet ugyancsak fogd fel egy edénybe, ezt többek között zöldség főzésre, ruhaáztatásra használhatod.
  Mosogatás közben, amíg a szivaccsal tisztítod az edényeket, zárd el a csapot. Még többet takaríthatsz meg, ha nem folyóvíz alatt mosod el az edényeket, hanem megtöltöd vízzel a mosogatótálcát, és csak az edények átöblítésére használsz folyóvizet. Nem köztudott, de egy modern mosogatógép hatékonyabb, mint a kézi mosogatás, mivel kevesebb vizet használ a munka elvégzéséhez. Ugyanakkor a mosogatógép legyártása, szállítása és működtetése is erőforrás és energiaigényes, ezért ha okosan mosogatunk, nem feltétlenül szükséges mosogatógép vásárlása.
 • A mosogatógépet és a mosógépet mindig töltsd tele. Ez kevesebb vizet igényel, mint két félig terhelés. Minden egyes mosógép-ciklus akár 100 liter vizet, egy mosogatógép-ciklus akár 50 liter vizet is felhasználhat.
 • Az ország majd összes településén a vezetékes víz teljes biztonsággal fogyasztható. Felesleges pénzkidobás, és műanyagszemét termelés a palackozott víz vásárlása. Amennyiben mégis rossznak ítéled meg a csapvizet, használj egyszerűbb víztisztító készüléket. Tovább csökkentheted a vízpazarlást, amennyiben egy kancsót megtöltesz csapvízzel, és beteszed a hűtőszekrénybe. Ezzel egy pohár feltöltése előtt nem kell folyatni a hidegvíz csapot, hogy a víz lehűljön, amivel akár napi 10 liter csapvizet pazarolhatsz el.
 • Csak annyi vizet tölts a vízforralóba, amennyire szükséged van. Ha a vízforralót nem töltöd túl, az energiafelhasználásod harmadával csökkenthető. A felmelegített, de fel nem használt víz valódi energiapazarlás, ugyanis a víz újbóli felforrásával dupla energiát használsz fel.
 • Tegyél fedőt az edényekre főzéskor. Kevesebb vízpárolgással jár, továbbá az étel is hamarabb elkészül, és több tápanyag marad benne.
 • Rögzítsd a csepegő csapokat. Egy csepegő csappal naponta akár 5-15 liter vizet is elpazarolhatsz. A csapok rögzítésével évente több mint 5000 liter vizet takaríthatsz meg. Cseréld ki a csap alátéteket, amikor azok elkopnak, sokszor csak ennyit kell tenned, hogy megállítsd a csepegő vagy szivárgó csapot.
 • Rendszeresen ellenőrizd, nincs-e szivárgás a WC-ben. A szivárgó WC-k a váratlan magas vízfelhasználás egyik leggyakoribb okai.

 Kert és szabadtér

 • Válassz szárazságtűrő növényeket.
 • Ha locsolótömlőt használsz, akkor csatlakoztass rá egy szórófej fúvókát, amely akár felére csökkentheti a felhasznált víz mennyiségét.
 • Az esővizet gyűjtsd össze (hordóba, tartályba, stb.), locsoláshoz kiváló.
 • Magyarországon egy 150 négyzetméter alapterületű családi ház tetejéről annyi esővizet lehet összegyűjteni, amennyi egész évben fedezheti egy négytagú család vécéhasználati, takarítási, mosási igényeit.

Ezek az apró lépések nem olyan megterhelőek, hogy nagy részüket már ne tudnánk most, vagy fokozatosan beépíteni a napi rutinunkba.

Egyszerű műszaki megoldások, amelyekkel sokat spórolhatsz

 • Az otthoni vízfogyasztás körülbelül 30%-át a WC öblítésére használjuk. Erre pazaroljuk a legtöbb ivóvíz minőségű vizet. Egy ember egy háztartásban átlagosan 5x húzza le a WC-t naponta. A kettős öblítésű WC-k, amelyek osztott öblítőgombbal rendelkeznek, így a vízmennyiség igény szerint szabályozható, általában 4-6 liter vizet fogyasztanak egy alkalommal, szemben a régi stílusú öblítő rendszerekkel, amelyekkel öblítésenként akár 13 liter vizet is elhasználhatunk. Kettős öblítő WC-mechanizmus felszerelésével akár 40-50 000 liter vizet is megtakaríthat egy négytagú család egy évben.
 • Csapra szerelhető perlátor. Ez a fajta sugárszabályozó, a víz- és energiatakarékosság elsőszámú eszközévé vált napjainkban. Kiemelkedő tulajdons

forrás: masfelfok.hu, Bálint Gazda

Egy gondolat a “Vízhiány több Pest megyei településen is. Mit tehetünk?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük