Három Tenger Kezdeményezés regionális fórum – Lublin

Karácsony Ádám, a Pest Megyei Közgyűlés alelnöke képviselte Magyarországot a lengyelországi fórumon június 6-án.

Karácsony Ádám

A Három Tenger Kezdeményzés (HTK) az Adriai-, a Balti-, és a Fekete-tenger közötti tizenkét EU-tagállamot fogja össze. A konferenciát Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nyitotta meg.

Karácsony Ádám a panelbeszélgetésben elmondta, hogy napjainkban az energiabiztonság jelenti az egyik fő kihívást. Szerencsére térségünkben már évekkel az ukrajnai orosz agresszió előtt megkezdődtek az együttműködések. Magyarország hét szomszédja közül hattal épített ki interkonnektorokat, ez lehetőséget ad arra, hogy más forrásból is importáljunk földgázt. Sajnos hiányoznak azonban az orosz gázt helyettesítő források, ezért keményen kell dolgoznunk együtt a Három Tenger Kezdeményezésen belül is, hogy megoldást találjunk a problémára.

Hozzátette, ezen felül hiányzik a megfelelő észak-déli közlekedési infrastruktúra is. A Fekete-tengertől vagy az Adriai-tengertől a Balti-tengerig való utazás igazi kihívás, különösen vonattal. Az országainkat összekötő Via Carpatia autópályát kísérleti projektnek tekintjük, amelyre koncentrálnunk kell a következő években. Mi magyarok büszkén mondhatjuk, hogy tavaly befejeztük hazánkban az autópálya 230 km-es szakaszának építését. A V4-es partnereinkkel megteremtjük a négy főváros közötti gyorsvonat alapjait, és együtt kell dolgoznunk, hogy a következő évtizedekben összekapcsoljuk a HTK mind a 12 fővárosát is.

Kifejtette, hogy az országok régiókból állnak, és a régiók összekapcsolása az országok összekapcsolásának előfeltétele. A megyéknek, a határ menti helyi közösségeknek meg kell találniuk a gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztésének és a turizmus népszerűsítésének módját. Kisebb utakat kell építeni a kisvárosok és falvak között a határ két oldalán. Magyarországon ezt tesszük: az elmúlt 12 évben több új kis utat, hidat építettünk minden szomszédunkkal. Ez sok esetben több tíz kilométerrel csökkentette a távolságot két település között.Ez életet és gazdasági fejlődést hoz a peremterületekre és megakadályozza az elnéptelenedést.

Beszédének végén megemlítette, hogy az INTERREG program nagy segítséget jelent a határ menti kisebb projektek megvalósításában, amelyben Pest megye évek óta aktív szerepet vállal.

forrás: www.pestmegye.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük