Rémhírterjesztés felsőfokon?

Tegnap került napvilágra a Göd-Ért Egyesület által készíttetett 3 db vízminta elemzésének publikálása.

Az Átlátszón is publikált írás a következő címmel jelent meg:

„Akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószert találtak a gödi kutak vizében”, ügyes cím választás és még igaz is, hiszen valóban találtak nyomokban kimutatható oldószer maradékot a talajvízben. A cikkben azonban már csak, mint lehetséges forrásként említik meg a Samsung SDI-t.

Balogh Csaba Göd polgármestere már csak annyit adott közre, hogy „A vizsgálat keretein belül lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert találtak néhány gödi kút vizében. 😮” Azt nem említi Balogh, hogy az egyesület direkt kérte ennek a két anyagnak a mérését, nem csak úgy találták a vízben. Balogh Csaba posztja nagyon rémisztőnek hangzik, mindaddig, amíg nem olvassuk el a szakértői anyagot.

Nézzük, mit állít a szakértő a gödi talajvízről.

„A Lítium természetes közegben, számos pegmatit (vulkáni – szubvulkáni folyamatok során keletkező) ásványban előfordul, de a lítium-ion oldhatósága miatt gyakorta előfordul a vulkanikus területek lehordási üledékeiben, agyagokban és a tengervízben is. A vizsgált terület a tőle északra lévő Cserhát miocén kori vulkanitjainak lehordási területeként generálhat magasabb Lítium koncentrációt a talajvízben. Az elem nagy mobilizációs képessége viszont pont azt támasztaná alá, hogy kisebb arányban forduljon elő. A felszínalatti vizek Lítium-ion koncentrációját elsődlegesen az üledékes kőzetek agyagásványaiba való beépülése határozza meg (Heier, Billings 1970; Hrabovszki E., Szeged 2002). Néhány hazai forgalomban is kapható ásványvíz Lítium tartalma a mért értéket többszörösen is meghaladja (Balfi 0,20- 0,22 mg/liter; Visegrádi 0,14 mg/liter, Mohai 0,11 mg/liter).”

A N-metil-2-pirrolidon (NMP) koncentráció talajvízben megengedhető mértékére sem ad meg előírást, de mind a három mintában, azonos nagyságrendben volt kimutatható. Az NMP biztonsági adatlapja szerint az ott megadott egészségügyi határértékeket nem érik el a mért értékek, de ennek a vegyületnek a megjelenése természetes okokkal nem magyarázható. Humánegészségügyi hatása, bőrirritáción és szemirritáción túl a kimutatott reprodukciós toxicitásig terjed. A vegyületet közismerten, a lítium akkumulátor gyártásnál oldószerként használják.

A mintákban átlagban 0,0153 mg/liter NPM-et mutattak ki, az egészségügyi határérték alsó határa 208 mg/kg a bőrirritációt tekintve. Összevetés érdekében egy hangya átlagos tömege 5-7 mg. Napi több ezer liter szennyezett talajvizet kéne meginni, hogy hosszabb távon is érezhető hatása legyen egy emberre, de elég kevesen fogyasztanak ívóvízként talajvizet Gödön.

Toxicitás szerint a 1272/2008/EK alapján: Nem lehet besorolni az NMP-t, mint veszélyt jelentőt a vízi környezetre.

Érdekes, hogy az a Balogh Csaba, aki semmilyen információt nem ad ki, aki a képviselő-testület háta mögött végtelen számú szakértőt alkalmaz, aki azt sem vallja be, hogy mennyit fizetett például Hlavács Judit férjének, Elekes Balázsnak, az a Balogh Csaba jól felháborodik, hogy nincs átláthatóság a Samsung körül. Balogh Csaba előbb saját üzelmeit hozza nyilvánosságra, aztán kopogtasson más ajtaján.

Az áprilisi megalázó ellenzéki vereség után, Balogh Csaba legújabb bizalmasa, Szilágyi László gyorsan belátta, hogy a Fidesszel és a kormánnyal jóban kéne lenni. Szélkakasként gyorsan törölte a Fideszt szidalmazó posztját. Szilágyi mozgását szövetségese, Balogh Csaba nem követi, ő továbbra is harcot vív és hergeli, azt a mikró kisebbséget a Samsung és a kormány ellen, aki még vevő rá Gödön.

Összegezve:

  1. Valóban van lítium a gödi talajvízben, ahogy számos forgalomban lévő ásványvízben is megtalálható, illetve a világon bárhol, hiszen az egy természetes anyag.
  2. Valóban kimutatható volt az NPM a mintavétel időpontjában a 3 mintában, de annak mértéke minimális volt, ahogy a szakértő is írta a határértékeket meg sem közelítette.
  3. Ahogy az Átlátszó is írja, az NPM forrás helye még nem tisztázott.
  4. További mérések lennének szükségesek, hogy a tendenciákat nyomon lehessen követni.
  5. Vajon miért egy civil szervezet végez ilyen feladatot az önkormányzat helyett?
  6. Az önkormányzat 2019 októbere óta, összesen 1 alkalommal foglalkozott a Samsung feltételezett környezetterhelésével. 2021. augusztusában felkérte Fülöp Zoltánt, hogy a feltételezett zajterhelés miatt tárgyalásokat folytasson a Samsung SDI Zrt. képviselőivel, illetve a megfelelő hivatalokkal.
  7. Göd városa nevében 2019 októbere óta eddig egy alkalommal volt valid mérés. Akkor a levegőminőséget vizsgálták és kiválónak értékelték a város levegőjét.
  8. Balogh Csaba a veszélyhelyzet alatt közel másfél évig egyedül vezette Gödöt, ez idő alatt annyit tett, hogy egy alkalommal csatlakozott, mint Önkormányzat a Göd-Ért Egyesület egyik beadványához. Úgy látszik, csak posztokban és szövegben erős a polgármester, tettekben már nem.

 

Szakértői vélemény itt érhető el: Göd_kutakvizsgalata_szakvélemeny.KITAKART

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük