Vízszennyezés ellen tiltatkozott a veresegyházi Tavirózsa Egyesület

A tiltakozó akciót (https://www.facebook.com/events/727218871600880/) a Tavirózsa Egyesület szervezte 2022. 02. 19-én a veresegyházi szennyvíztisztító tavakat veszélyeztető szennyezése kapcsán. Az első helyszín az Álomhegyi-tározó volt, ahol megnéztük a habzó Folyás-patakot. Ezt követően a vizekből három ponton vettünk vízmintát:
1. Az Álomhegyi-tározó nyugati sarkánál található „tisztított” szennyvíz kibocsátási pontnál
2. A Folyás-patak Ivacsi-tavi torkolatánál és
3. A Malom-tó déli részén (a „Kocka-tónál”) a patak befolyásánál. A „tisztított” szennyvíz ui. a Folyás-patakon keresztül éri el az Ivacsi-, majd a Malom-tavat.
A vízminőségi eredmények aggasztóak: a „tisztított” szennyvíz kapcsán ammónium és foszfát tekintetében jelentős határérték túllépéseket mértünk, mely a tavakra potenciális veszélyt jelent (lásd a képet!). A kibocsátott nitrit érték szintén igen magas, mely elsősorban az Álomhegyi-tározót fenyegeti. Szerencsére a ammónium és a nitrit koncentrációja a Malom-tóhoz érve már jelentősen lecsökken, azonban az algásodást serkentő igen magas foszfát-szint nem változik.
A második helyszín Veresegyház Város Polgármesteri Hivatalának épülete volt, ahol kitettük az „ELÉG A VÍZSZENNYEZÉSBŐL!” című transzparenseinket.
Célunk az volt, hogy felhívjuk az önkormányzat figyelmét a tarthatatlan állapotokra. 2021 februárjában már volt egy tömeges halpusztulás az álomhegyi-tározón, és nem szeretnénk, hogy ez a többi veresegyházi tavon is megtörténjen. A „tisztított” szennyvizet befogadó, tavakat tápláló Folyás-patak vize ugyanis már sokadjára habzik, melynek okai:
• a szennyvíztisztító már 2020 óta túlterhelt a folyamatos parcellázások, rákötések miatt (jelenleg min. 20%-os a túlterhelés, a „tisztított” szennyvíz kibocsátás mértéke: 6000 m3/nap),
• a tisztítómű üzemeltetésén spórolnak: a lehetőségekhez képest kevesebb szűrőmembránt használnak, a törötteket nem cserélik ki időben, és részben használt (más tisztítóműtől vett!) szűrőket használnak.
Ezek a problémák előre láthatóak voltak, mely felveti Veresegyház, Erdőkertes és Szada önkormányzatai, az üzemeltető DMRV Zrt. és a környezetvédelmi és vízügyi hatóságok felelősségét. Ki kell emelni, hogy már a régi (1996 és 2012 között működött) szennyvíztisztító esetében is voltak üzemeltetési és túlterhelési problémák, mely az élővizek jelentős, hosszú távú szennyezését okozta. Ezek szerint az érintett szervezetek nem tanultak a korábbi esetből. A Tavirózsa Egyesület jogi úton fogja kikényszeríteni az érintett szervezetektől, hogy minél gyorsabban rendeződjön a szennyvíztisztító ügye. Három önkormányzati képviselő koccintása a „tisztított szennyvízzel”, a tisztítómű átadásakor, 2013-ban: https://www.veresegyhaz.hu/…/veresi_kronika_2013_04.pdf
forrás: Tavirózsa Egyesület Facebook oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük